24 Marca 2023 01:23
Translator
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Suchy
02.03.2023 14:45
Czy wie kto? gdzie mo?na kupi? wa?ek startera?

adam_r100gs
15.02.2023 19:22
kondzio, ale na takie pytanie to Ci odpowie fachura od szlifów - czy cylinder wyda i na który szlif. A cz??ci jest na rynku zatrz?sienie, tylko niech koledzy polec? producentów i czego unika?.

kondzio
11.02.2023 11:02
witam chcialbym sie dowiedziec planuje remont silnika junak m10 jakies namiary sklepu gdzie moge kupic czesci? na co trzeba zwazyc uwage czy lepiej jest kupic nowy cylinder z tlokiem czy zrobic szli

zdzicho
04.02.2023 07:24
Zale?y z których roczników ramy

zbyszek
29.01.2023 20:07
Witam mam pytanie czy junak rama M7 m10 ró?ni? si? od siebie

Suchy
30.11.2022 19:28
Ma kto? ,,Automobilist?" 11/2018? Pomo?ecie jednym artyku?em?

grzebacz
14.10.2022 23:22
panie i panowie posiada ktos czesci do Douglasa mk V? oraz czesci potrzebne do HD model DL

sajmon
06.09.2022 11:14
Hej, szukam kogo? kto ma wózek boczny wb1.Chodzi mi o to, aby obejrze? taki sprz?t na ?ywo ewentualnie jakie? fotki.Mam taki wózek, ale nie kompletny i chodzi mi o szczegó?y

Archiwum shoutboksa
Language Switcher
Przetłumacz stronę

Zobacz temat
SFM Junak » Ogólny » Ró?ne
 Drukuj temat
Przywitaj si?
ormo
Ja wybuli?em wtedy 1100zl Smile no tak, teraz to wydaj? si? grosze, ale wtedy, czasy technikum to by? gruby hajsSmile Z przeróbek, to mam klasycznego GPX, plus l?ejsze zawory i sportowy rozrz?d od ?wi?tka, na razie tyle. To w silniku, reszta Junaka orygina?, tylko alternator z nap?dem z miejsca pr?dnicy i szersza kierownica. Od razu uprzedz? ?e do przeróbki na GPX dokupi?em zw?oki innego silnika, orygina? z numerami zgodnymi z tabliczk? zosta? nietkni?tySmile

adam_r100gs
Dobra, poddaj? si?. Jestem tu ju? par? lat i nadal nie mog? skuma?, co to jest GPX i WRO. Redakcjo, pomocySmile) Jak jeszcze jakie? inne skróty u?ywacie, dawa? z nimi, chc? mie? to za sob?, chc? wiedzie? czym w ko?cu je?d??:>

krolikroger
Te? nie jestem znawc? ale ju? skuma?em niektóre
WRO - Wiecznie Remontowany Orygina? - a najlepiej jeszcze jak jest w oryginalnej farbie albo innej pow?oce tak jak wysz?o z fabryki
GPX - to by?a jaka? przeróbka silnika na wi?ksz? pojemno??, inny korbowód na wale, powi?kszona dziura w karterze na wi?kszy cylinder, cylinder i t?ok ok. 500ccm i podtoczona g?owica ?eby cylinder wlaz?. czy jako? tak

Tomek Sz
GPX to zwi?kszenie pojemno?ci konkretnie przez wstawienie cylindra i t?oka od VW Garbusa. Nie wiem czy w tym za?o?eniu jest zmiana korbowodu.

Czarny
Dodam tylko, ?e na forum jest podzia? na gara? fabryczny i gara? tuningowy inaczej mówi?c WRO i GPX. Na pocz?tku jak si? zapisa?em na forum sam by?em zagubiony w tym nazewnictwie co gdzie mo?na by?o pisa? na forum. Bardzo fajnie opisali ró?nice i j?zyk forum koledzy Tomek Sz i krolikroger.Wink

Tomek Sz
W?a?ciwie tu wszystko jest wyja?nione:
http://dzikijunak...aq.html#i3
" Co to jest GPX
Grzmi?ca Pó?itrówa nr X (kolejny). Silnik junaka z t?okiem i cylindrem pochodz?cymi z PRZEROBIENIA kompletu VW 1600, 85,5 mm na t?ok "trapezowy". Przeróbka wymaga rozwiercenia karterów i g?owicy. Konieczne jest uszczelnienie specjaln? gum? wtrysku oleju do wa?u. Posiada zmienione prze?o?enie wa?-sprz?g?o (28 z?bów na wale), zamienione miejscami krzywki rozrz?du i zmienion? dysz? paliwow?. Pozwala osi?ga? pr?dko?? 140km/h i przyspieszenie poni?ej 10s do 100km/h. Autorem pomys?u zastosowania cz??ci VW jest Andreas H. a ca?y projekt GPX wcieli? w ?ycie, dokona? niezb?dnych poprawek, wypróbowa? i upowszechni? Jó?wig."

zaprzegowiec
Witam, co do tlokow VW i innych samochodowych - mam tzw. 'mieszane odczucia', bo stracilem w silnikach NSU 500/600 az 2 cylindry - po rozpadnieciu sie takich tlokow...Wszystko z powodu naciecia plaszcza tloka w rowku pierscienia olejowego. Dlatego tloki motocyklowe 'nigdy' nie maja tego naciecia - przeciecia plaszcza pod pierscieniem olejowym [ w glebi rowka - na srodku ], poniewaz oslabia to sztywnosc plaszcza i ten 'lubi peknac' - tlok sie rozpada i robi 'mielonke' w cylindrze. Maja za to - rzad otworkow ponizej pierscienia olejowego.
Wyjatkiem sa tloki od H - D, ktore maja to przeciecie, ale w 'zamian' za oslabienie plaszcza - maja wtopiona stalowa 'wrege - zeberko', laczace przednia i tylna scianke tloka, usztywniajaca cala jego konstrukcje. Ostatnio trafilem na tlok angielski od duzego 'singla' - ktory ma takie 'zeberko' odlane od spodu z materialu tloka i to 'zeberko' laczy przedni plaszcz - denko i tylny plaszcz, scianke, usztywniajac konstrukcje tloka maksymalnie i uodparniajac na drgania 'przod - tyl'...
Rozpadly mi sie tloki BMW 2000, VW 1600 i od Moskwicza - w silniku 500, caly tlok popekal, na szczescie w pore to uslyszalem...Pozdr.
Edytowane przez zaprzegowiec dnia 18.11.2020 11:35

rafi555
ormo napisa?(a):

Ja wybuli?em wtedy 1100zl Smile no tak, teraz to wydaj? si? grosze, ale wtedy, czasy technikum to by? gruby hajsSmile Z przeróbek, to mam klasycznego GPX, plus l?ejsze zawory i sportowy rozrz?d od ?wi?tka, na razie tyle. To w silniku, reszta Junaka orygina?, tylko alternator z nap?dem z miejsca pr?dnicy i szersza kierownica. Od razu uprzedz? ?e do przeróbki na GPX dokupi?em zw?oki innego silnika, orygina? z numerami zgodnymi z tabliczk? zosta? nietkni?tySmile

Jak z osi?gami i ?ywotno?ci? takiego zestawu ? Sam powoli taki kompletuj? smoke .

smigacz
Witam 🙂 Na imi? mi Adrian pochodz? z woj. Opolskiego Smile Pozdrawiam

ormo
Co do ?ywotno?ci jeszcze za wcze?nie ?ebym si? wypowiada?, nawijam dopiero pierwsze kilometry i docieram sprz?t. A w kwestii osi?gów mog? tylko powiedzie? ?e jestem mile zaskoczonySmile Co prawda orygina?ami jezdzi?em te? ju? chwil? temu, ale ró?nymi i tak przyjemnego silnika jeszcze nie uje?d?a?emSmile Pi?knie ci?gnie od do?u i kr?ci si? te? o niebo lepiej od serii. Jednak to tylko pierwsze wra?enia, poza tym na t? chwil? chodzi na pegazie, wi?c to te? nie jest jeszcze jego kres. Walka z gaznikami mnie czeka ale to porusz? w innym miejscu forum jak b?de dzia?a? w temacie

adam_r100gs
Czes? Adrian. Masz ju?? Szukasz dopiero? Chcesz mo?e przestrzec innych przed t? mark??Smile

smigacz
adam_r100gs napisa?(a):

Czes? Adrian. Masz ju?? Szukasz dopiero? Chcesz mo?e przestrzec innych przed t? mark??Smile

Hej Adam, Junaka mam m10 jestem na poczatku odbudowy, zawsze mi sie podoba? i chcialem mie?Smile Pozatym na motocyklach troche sie lata Smile Pozdrawiam

borgi
Ormo, czy to ty mnie ?mign??e? przed oczyma na lotnisku w Mielcu w ostatni? niedziel??
Jad? sobie spokojnie, gapie si? co tam lata a tu czarne M10.

Pzdr
Borgi

www.motor.eu.org/moto/gallery
ormo
Haha dok?adnie, to by?em jaSmile kolega te? z Mielca?

borgi
ormo napisa?(a):

Haha dok?adnie, to by?em jaSmile kolega te? z Mielca?

Nie, ale mam dwa rzuty mokrym beretem a by?em przewietrzy? ty?ek i popatrze? sk?d mi te blackhawki nad g?ow? lataj?.
Fajnie, ?e kto? z okolicy. B?dzie gdzie Junaka dociera? jak posk?adam :-)

www.motor.eu.org/moto/gallery
ormo
Dobrze wiedzie? ?e kto? w okolicy te? nawiedzonySmile Kiedy? w Mielcu by?a mocna ekipa Junakowa, a teraz... Jakby? mia? jaki? problem przy sk?adaniu sprz?ta, kontaktuj si?, pomo?emySmile

Pabl0
Pabl0 z ?odzi wita wszystkich Junakowców !
Pierwszego Junaka mia?em 35 lat temu,by? wspania?? przygod?.
Pó?niej by?y kolejne dwa Junaki, tak ok. 2002 roku,i d?uga , d?uga przerwa ,a? do niedawna.
Tak co? na 55 urodziny kupi?em sobie kolejnego Junaka M-10 z 1963 roku., wyci?gni?tego z drewutni, przysypanego trocinami...
Kolejn? przygod? z Junakiem czas zacz??!!!Wink

Suchy
Witam! A co si? z tymi z 2002 roku sta?o? Ja kupi?em w 2003 i trzymam! ;-)

Pabl0
Suchy napisa?(a):

Witam! A co si? z tymi z 2002 roku sta?o? Ja kupi?em w 2003 i trzymam! ;-)

By?y inne priorytety i potrzeby...
Ale stara mi?o?? wracaSmile
Jak znajd? papierowe fotki, postaram si? pokaza?.

CZESIO1958
Witam
A mo?e fotka tej drewutni z Junakiem Grin

Przejdź do forum:

18,078,760 unikalne wizyty