29 Listopada 2023 13:50
Translator
Logowanie
Nazwa uytkownika

Haso

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj si

Nie moesz si zalogowa?
Popro o nowe haso
Shoutbox
Musisz zalogowa si, aby mc doda wiadomo.

Mieszko
03.06.2023 05:57
Cze?? Przy ga?niku AMAL 376 przystosowanego do junaka m10 jakie s? specyfikacje Dysza g?ówna i wolnych obrotów ????

Tomek Sz
26.03.2023 09:38
Najpewniej w Mikronku.

Suchy
02.03.2023 14:45
Czy wie kto? gdzie mo?na kupi? wa?ek startera?

adam_r100gs
15.02.2023 19:22
kondzio, ale na takie pytanie to Ci odpowie fachura od szlifów - czy cylinder wyda i na który szlif. A cz??ci jest na rynku zatrz?sienie, tylko niech koledzy polec? producentów i czego unika?.

kondzio
11.02.2023 11:02
witam chcialbym sie dowiedziec planuje remont silnika junak m10 jakies namiary sklepu gdzie moge kupic czesci? na co trzeba zwazyc uwage czy lepiej jest kupic nowy cylinder z tlokiem czy zrobic szli

zdzicho
04.02.2023 07:24
Zale?y z których roczników ramy

zbyszek
29.01.2023 20:07
Witam mam pytanie czy junak rama M7 m10 ró?ni? si? od siebie

Suchy
30.11.2022 19:28
Ma kto? ,,Automobilist?" 11/2018? Pomo?ecie jednym artyku?em?

Archiwum shoutboksa
Language Switcher
Przetumacz stron

Zobacz temat
SFM Junak » Ogólny » Różne
 Drukuj temat
Przywitaj się
MarcinT
Witam

Pozwolę sobie założyć nowy temat na tym forum, gdzie kto zechce będzie mógł się przywitać i napisać parę słów o sobie.

Junakami zajmuję się już ładnych kilkanaście lat i nie zapowiada się aby coś się miało zmienić. Ten motocykl ma to "coś" w sobie. Cieszę się że, powstaje w końcu Forum z prawdziwego zdarzenia, gdzie będą mogli się skupiać miłośnicy, pasjonaci postrzegający go zarówno jako motocykl historyczny jak również Ci dla których nadal jest świetnym motocyklem do codziennej jazdy.
Smile

zibimec
Witam
Mam na imie Zbigniew , w necie "zibimec"
Junaka chcialem miec od zawsze,ale bardziej niz jezdzic lubie warsztatowe klimaty.
pozdr
zibimec

krzycho_r
Witam!

Wołają mnie Krzysztof i dlatego moja ksywa jest konsekwencją mego imienia - krzycho_r.
Podobnie jak Zibimec bardzo lubię warsztatowe klimaty.Junaka posiadam już parę ładnych lat-"kupiłem" go za dwie opony do malucha.

Jakiś czas temu słowo Junak wzbudzało we mnie niechęć ( za sprawą pewnych ludzi ) tak wielką , że postanowiłem nie mieć z tym motocyklem nic wspólnego.
Jednego oddałem synowi a drugiego sprzedałem.Poznałem dzięki temu wielu młodych zapalonych do Junaczenia ludzi , którzy bardzo często odwiedzają mój garaż. W chwili obecnej miłość swą przelałem na motocykle niemieckie .Nie żałuję.

Myślę , że to forum wypełni pustkę w sieci.
Są wprawdzie jakieś fora , ale co tam się wypisuje... wolę przemilczeć.

P.S.
Żeby nie było, to mam w garażu jeszcze ... JunakiWink

Wulkan
Witam!

Nadano mi imię Tomek, w necie ,,występuje" jako ,,Wulkan", chociaż jestem bardzo spokojną osobą Smile Lubię wszelkie zabytki ,szczególnie jednośladowe. A Junaka uwielbiam z różnych, częściowo niewytłumaczalnych przyczyn. I uwielbiam kombinować w garażu nad usprawnieniami Junaczka, co samo w sobie jest bardzo wciągające.

PS: Mam jeszcze WSK B1, Komarka ,,sztywniaka" i a 4 kola to także zabytek . Dwie sztuki SHL M11 musiałem sprzedać ok. 10 lat temu aby mieć kasę na puzzle zatytułowane Junak.

PS2: Dobrze ze jest miejsce w którym można pogadać z fajnymi ludźmi, którzy z różnych względów nie udzielają się na innych wirtualnych platformach komunikacyjnych, a z którymi w realu ciężko się spotkać, chociażby z powodu znacznej odległości dzielącej nasze ,,tuningowe łoburki".

Pozdrawiam z Podkarpacia, 12km od Rzeszowa
Edytowane przez Wulkan dnia 31.01.2010 12:24

Roland
Cześć Wulkam Smile
Prośba do wszystkich starych i nowych stronowiczów - w profilu podawajcie nazwę swojego miasta, żeby mozna było kombinować ewentualnie w jakim kierunku organizować wycieczki.
Co do pozostałych platform junaczych - ja nie znam złych ludzi od Junaka Smile, same generalnie fajne chłopy, tylko niestety niektórzy troszke maja przerośnięte ego...może im przejdzie. Wszystko z wiekiem klapnie.....Sad

kooba73
Siema Smile

Nie ma co się przedstawiać, wszyscy się znamy Wink
A na poważnie, Kuba, M10 '63 + WO3A, Szczecin.

kooba73

http://picasaweb.google.pl/kooba73
Stary
Karol - vel Stary.

Zalogowany z polecenia Zibimec-a ;-) Zabawę z junakami zacząłem dopiero dwa lata temu, gdyż wcześniej była to dla mnie maszyna nieosiągalna. Obecnie posiadam M10 z 1963 w końcowej fazie remontu, pełen oryginał na podzespołach z Tucholi i od Ryszarda Kanzlera. W kolejce do remontu jest również M07 z stycznia 1958 oraz przejściówka z stycznia 1960, która z racji stanu agonalnego ma być przeznaczona na wynalazek pod tytułem 500ccm. Zamknięciem zbieraniny pt. "Polskie 4T" jest M10 z 1964 w stanie oryginalnym, lecz podniszczonym z oryginalnym przebiegiem 12000km, nadal z nominalnym, jednak ostro złużytym cylindrem Smile

Ponadto po garażach, piwnicach jak i sypialniach ( ;-) ) walają się jeszcze m.in. WSK M06B1 1971, WFM M06 1956 jeszcze zaplombowana oraz lalka SHL M05 1954 w końcowej fazie remontu.

Na forum będę zapewne więcej czytał niż pisał, głównie w celu poszerzenia wiedzy i uniknieciu durnych błędów.

krzycho_r
Witajcie chłopaki.
A czy kolega Stary to ten co na SMJ 2009 kopał cały dzień Jaśka ?
I co mu było ?

Stary:
Na forum będę zapewne więcej czytał niż pisał, głównie w celu poszerzenia wiedzy i uniknieciu durnych błędów.
A czemu nie pytać ?
Kto pyta nie błądzi.
pozdrawiam
Krzycho_r

MarcinT
Witam wszystkich nowo przybyłych Smile

Tak, mi też się wydaje że Stary mordował się z Junakiem , przez co m.in nie dostał nagrody za najmłodszego uczestnika SMJ 2009 jakrozdawali Wink
Pozdrawiam
MarcinT

Stary
Mylicie mnie z Pawłem ;-) Ja mu tylko pomagałem wykręcając kilka elementów z mojego Junaka. Na SMJ przyjechałem z Krakowa razem z Mariuszem.

Z moim było praktycznie wszystko ok, nie licząc pierdzącego silnika -> iskrownik. Po powrocie okazało się, że zanieczyściły sie tylko styki przerywacza bo potem iskrownik chodził. Tak czy siak, został i tak zastąpiony sztuką po regeneracji u Ryśka Kanzlera (odkupiłem od Patryka). Obecnie moto czeka na zamontowanie prądnicy i gaźnika od Jarka S., nową instalkę elektryczną i pompę (odebrałem - przeszlifowali mi korpus w 3 pompach).

A jeśli chodzi o junaka Pawła to rozleciała się głowica. Gniazdo zaworu wydechowego wyszło razem z zaworem. Dzięki Fabianowi chłopaki wrócili na własnych kołach bo użyczył im gołą głowicę do regeneracji. Szybka przekładka, docieranie pastą (od Patryka?) i szczęśliwy powrót do domu (trzeba mieć jaja).
Edytowane przez Stary dnia 04.02.2010 22:51

zibimec
Witam
Pamiętam ta akcje ;-).
Szczerze powiedziawszy z takimi kompanami można w trasę wyruszać, kreatywność to co ich cechuje . Myślę ze jeżeli chodzi o Junaka to bez tej cechy daleko nie zajedzie Wink
pozdr
zibimec

MirekP
Tak dla porzadku, to chcialem sie przywitac. W koncu mialem chwile zeby sie "przelogowac" z forum testowego. Spora czesc uzytkownikow mnie kojarzy np z listy DJ. Dla tych co nie kojarza: przygoda z motocyklami od 1988 (rozne przerwy byly), w garazu czekaja na remont/renowacje Jawa 175 typ 356, Junak M10, w ciaglym ruchu Honda XBR 500. Aktualnie na emigracji i chyba tak dlugo jeszcze zostanie.
MirekP

zibimec
Witam
Mirku
jakże sie ciesze ze jesteś tu.
Dla nie wtajemniczonych podam ze Mirek to człowiek obeznany z technologia 21 wieku .
jeżeli chodzi o Junaka to wcale nie tak daleko.
pozdr
zibimec

seba
Jak sie wszyscy witają to i kolej na mnie.
Na imie mam Sebastian mieszkam 19km od Torunia lub gdzieś na emigracji Smile .

Chyba nie ma nigdzie na tej stronie informacji kto odpowiada za stronę techniczną.Tymczasowo zajmuje sie tym ja (z braku laku) To tak żeby nie blło niedomówień Smile

Roland
Chłopy...trzeba się jakoś w realu spotkać , herbatę wypić (wersja oficjalna), pogadać. Toruń, Szczecin, Tuczno - bliziutko....
A jak inni koledzy ?
Jakie miasta ?

Wulkan
... CeBiS .. .Rzeszów Smile Stąd wszędzie daleko Smile

PS: Witaj Mirku. Na emigracji czy nie, internet znacząco skraca odległości Smile

Ta Twoja XBR500 to ma 4 zaworki SOHC jak rozumiem?

Pozdrawiam
Wulkan
Edytowane przez Wulkan dnia 07.02.2010 21:56

seba
Roland napisał/a:
Chłopy...trzeba się jakoś w realu spotkać , herbatę wypić (wersja oficjalna), pogadać. Toruń, Szczecin, Tuczno - bliziutko....
A jak inni koledzy ?
Jakie miasta ?

A kiedy ? Bo teraz wybyłem i szczerze powiem że nie wiem kiedy wracam (jeszcze trochę i bede wiedział )

Ps: a tak w ogóle to jest dział na te sprawy , przenieść toto ?

MirekP
No, masakra jak mi Zibimec "pokadzil" ;-). Stanowczo uwazam ze to przesada.
Co do pytania Wulkana - tak, 4 zawory na cylinder (jeden jedyny oczywiscie!) Skrotu jakos nie moge rozszyfrowac - jest w kazdym razie walek rozrzadu w glowicy, kazdy zawor otwierany ukladem dwoch dzwigienek. Zawory rozmieszczone "sferycznie" czy jakos tak sie Japonczycy tym chwalili. Podobne silniki sa w Hondach Dominator, Vigor, XL 600R. Moze za jakis czas to bedzie XBR 600 ;-) - jak w koncu sprawdze wymiary sworznia tlokowego w XL600R, bo to jedyna niewiadoma jaka zostala.
MirekP

Wulkan
Witam

Już kojarzę ta XBR - po tych sferycznie rozmieszczonych zaworach, znaczy 4 osobne dźwigienki muszą być. Ale czy to rozwiązanie dało wymierną korzyść, śmiem wątpić. Może się mylę.
SOHC znaczy się OHC, S-od single. rzadziej używana nazwa, ale IMO raczej poprawniejsza. Ale to nie jest dział na sprawy techniczne Smile XBR jeśli jeszcze nie jest, to wkrótce będzie zabytkiem, dobrze myślę?

Pozdrawiam
Wulkan
Pozdrawiam
Wulkan

Adam M
No i ja tu w koncu dotarlem z lekka ponaglony przez Marcina T. Smile
Jako wlasciciel 2 Junakow polaczonych w jednym motocyklu mysle ze od czasu do czasu bede zabieral glos specjalnie w sprawach mnie interesujacych, czyli gdzie sa te konie mechaniczne Junaka Smile
Pozdrawiam wszystkich

Adam M.

Przejd do forum:

18,919,995 unikalne wizyty