24 Marca 2023 01:37
Losowa Fotka
Translator
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Suchy
02.03.2023 14:45
Czy wie kto? gdzie mo?na kupi? wa?ek startera?

adam_r100gs
15.02.2023 19:22
kondzio, ale na takie pytanie to Ci odpowie fachura od szlifów - czy cylinder wyda i na który szlif. A cz??ci jest na rynku zatrz?sienie, tylko niech koledzy polec? producentów i czego unika?.

kondzio
11.02.2023 11:02
witam chcialbym sie dowiedziec planuje remont silnika junak m10 jakies namiary sklepu gdzie moge kupic czesci? na co trzeba zwazyc uwage czy lepiej jest kupic nowy cylinder z tlokiem czy zrobic szli

zdzicho
04.02.2023 07:24
Zale?y z których roczników ramy

zbyszek
29.01.2023 20:07
Witam mam pytanie czy junak rama M7 m10 ró?ni? si? od siebie

Suchy
30.11.2022 19:28
Ma kto? ,,Automobilist?" 11/2018? Pomo?ecie jednym artyku?em?

grzebacz
14.10.2022 23:22
panie i panowie posiada ktos czesci do Douglasa mk V? oraz czesci potrzebne do HD model DL

sajmon
06.09.2022 11:14
Hej, szukam kogo? kto ma wózek boczny wb1.Chodzi mi o to, aby obejrze? taki sprz?t na ?ywo ewentualnie jakie? fotki.Mam taki wózek, ale nie kompletny i chodzi mi o szczegó?y

Archiwum shoutboksa
Language Switcher
Przetłumacz stronę

Zobacz temat
SFM Junak » Ogólny » Ró?ne
 Drukuj temat
Przywitaj si?
MarcinT
Witam

Pozwol? sobie za?o?y? nowy temat na tym forum, gdzie kto zechce b?dzie móg? si? przywita? i napisa? par? s?ów o sobie.

Junakami zajmuj? si? ju? ?adnych kilkana?cie lat i nie zapowiada si? aby co? si? mia?o zmieni?. Ten motocykl ma to "co?" w sobie. Ciesz? si? ?e, powstaje w ko?cu Forum z prawdziwego zdarzenia, gdzie b?d? mogli si? skupia? mi?o?nicy, pasjonaci postrzegaj?cy go zarówno jako motocykl historyczny jak równie? Ci dla których nadal jest ?wietnym motocyklem do codziennej jazdy.
Smile

zibimec
Witam
Mam na imie Zbigniew , w necie "zibimec"
Junaka chcialem miec od zawsze,ale bardziej niz jezdzic lubie warsztatowe klimaty.
pozdr
zibimec

krzycho_r
Witam!

Wo?aj? mnie Krzysztof i dlatego moja ksywa jest konsekwencj? mego imienia - krzycho_r.
Podobnie jak Zibimec bardzo lubi? warsztatowe klimaty.Junaka posiadam ju? par? ?adnych lat-"kupi?em" go za dwie opony do malucha.

Jaki? czas temu s?owo Junak wzbudza?o we mnie niech?? ( za spraw? pewnych ludzi ) tak wielk? , ?e postanowi?em nie mie? z tym motocyklem nic wspólnego.
Jednego odda?em synowi a drugiego sprzeda?em.Pozna?em dzi?ki temu wielu m?odych zapalonych do Junaczenia ludzi , którzy bardzo cz?sto odwiedzaj? mój gara?. W chwili obecnej mi?o?? sw? przela?em na motocykle niemieckie .Nie ?a?uj?.

My?l? , ?e to forum wype?ni pustk? w sieci.
S? wprawdzie jakie? fora , ale co tam si? wypisuje... wol? przemilcze?.

P.S.
?eby nie by?o, to mam w gara?u jeszcze ... JunakiWink

Wulkan
Witam!

Nadano mi imi? Tomek, w necie ,,wyst?puje" jako ,,Wulkan", chocia? jestem bardzo spokojn? osob? Smile Lubi? wszelkie zabytki ,szczególnie jedno?ladowe. A Junaka uwielbiam z ró?nych, cz??ciowo niewyt?umaczalnych przyczyn. I uwielbiam kombinowa? w gara?u nad usprawnieniami Junaczka, co samo w sobie jest bardzo wci?gaj?ce.

PS: Mam jeszcze WSK B1, Komarka ,,sztywniaka" i a 4 kola to tak?e zabytek . Dwie sztuki SHL M11 musia?em sprzeda? ok. 10 lat temu aby mie? kas? na puzzle zatytu?owane Junak.

PS2: Dobrze ze jest miejsce w którym mo?na pogada? z fajnymi lud?mi, którzy z ró?nych wzgl?dów nie udzielaj? si? na innych wirtualnych platformach komunikacyjnych, a z którymi w realu ci??ko si? spotka?, chocia?by z powodu znacznej odleg?o?ci dziel?cej nasze ,,tuningowe ?oburki".

Pozdrawiam z Podkarpacia, 12km od Rzeszowa
Edytowane przez Wulkan dnia 31.01.2010 12:24

Roland
Cze?? Wulkam Smile
Pro?ba do wszystkich starych i nowych stronowiczów - w profilu podawajcie nazw? swojego miasta, ?eby mozna by?o kombinowa? ewentualnie w jakim kierunku organizowa? wycieczki.
Co do pozosta?ych platform junaczych - ja nie znam z?ych ludzi od Junaka Smile, same generalnie fajne ch?opy, tylko niestety niektórzy troszke maja przero?ni?te ego...mo?e im przejdzie. Wszystko z wiekiem klapnie.....Sad

kooba73
Siema Smile

Nie ma co si? przedstawia?, wszyscy si? znamy Wink
A na powa?nie, Kuba, M10 '63 + WO3A, Szczecin.

kooba73

http://picasaweb.google.pl/kooba73
Stary
Karol - vel Stary.

Zalogowany z polecenia Zibimec-a ;-) Zabaw? z junakami zacz??em dopiero dwa lata temu, gdy? wcze?niej by?a to dla mnie maszyna nieosi?galna. Obecnie posiadam M10 z 1963 w ko?cowej fazie remontu, pe?en orygina? na podzespo?ach z Tucholi i od Ryszarda Kanzlera. W kolejce do remontu jest równie? M07 z stycznia 1958 oraz przej?ciówka z stycznia 1960, która z racji stanu agonalnego ma by? przeznaczona na wynalazek pod tytu?em 500ccm. Zamkni?ciem zbieraniny pt. "Polskie 4T" jest M10 z 1964 w stanie oryginalnym, lecz podniszczonym z oryginalnym przebiegiem 12000km, nadal z nominalnym, jednak ostro z?u?ytym cylindrem Smile

Ponadto po gara?ach, piwnicach jak i sypialniach ( ;-) ) walaj? si? jeszcze m.in. WSK M06B1 1971, WFM M06 1956 jeszcze zaplombowana oraz lalka SHL M05 1954 w ko?cowej fazie remontu.

Na forum b?d? zapewne wi?cej czyta? ni? pisa?, g?ównie w celu poszerzenia wiedzy i uniknieciu durnych b??dów.

krzycho_r
Witajcie ch?opaki.
A czy kolega Stary to ten co na SMJ 2009 kopa? ca?y dzie? Ja?ka ?
I co mu by?o ?

Stary:
Na forum b?d? zapewne wi?cej czyta? ni? pisa?, g?ównie w celu poszerzenia wiedzy i uniknieciu durnych b??dów.
A czemu nie pyta? ?
Kto pyta nie b??dzi.
pozdrawiam
Krzycho_r

MarcinT
Witam wszystkich nowo przyby?ych Smile

Tak, mi te? si? wydaje ?e Stary mordowa? si? z Junakiem , przez co m.in nie dosta? nagrody za najm?odszego uczestnika SMJ 2009 jakrozdawali Wink
Pozdrawiam
MarcinT

Stary
Mylicie mnie z Paw?em ;-) Ja mu tylko pomaga?em wykr?caj?c kilka elementów z mojego Junaka. Na SMJ przyjecha?em z Krakowa razem z Mariuszem.

Z moim by?o praktycznie wszystko ok, nie licz?c pierdz?cego silnika -> iskrownik. Po powrocie okaza?o si?, ?e zanieczy?ci?y sie tylko styki przerywacza bo potem iskrownik chodzi?. Tak czy siak, zosta? i tak zast?piony sztuk? po regeneracji u Ry?ka Kanzlera (odkupi?em od Patryka). Obecnie moto czeka na zamontowanie pr?dnicy i ga?nika od Jarka S., now? instalk? elektryczn? i pomp? (odebra?em - przeszlifowali mi korpus w 3 pompach).

A je?li chodzi o junaka Paw?a to rozlecia?a si? g?owica. Gniazdo zaworu wydechowego wysz?o razem z zaworem. Dzi?ki Fabianowi ch?opaki wrócili na w?asnych ko?ach bo u?yczy? im go?? g?owic? do regeneracji. Szybka przek?adka, docieranie past? (od Patryka?) i szcz??liwy powrót do domu (trzeba mie? jaja).
Edytowane przez Stary dnia 04.02.2010 22:51

zibimec
Witam
Pami?tam ta akcje ;-).
Szczerze powiedziawszy z takimi kompanami mo?na w tras? wyrusza?, kreatywno?? to co ich cechuje . My?l? ze je?eli chodzi o Junaka to bez tej cechy daleko nie zajedzie Wink
pozdr
zibimec

MirekP
Tak dla porzadku, to chcialem sie przywitac. W koncu mialem chwile zeby sie "przelogowac" z forum testowego. Spora czesc uzytkownikow mnie kojarzy np z listy DJ. Dla tych co nie kojarza: przygoda z motocyklami od 1988 (rozne przerwy byly), w garazu czekaja na remont/renowacje Jawa 175 typ 356, Junak M10, w ciaglym ruchu Honda XBR 500. Aktualnie na emigracji i chyba tak dlugo jeszcze zostanie.
MirekP

zibimec
Witam
Mirku
jak?e sie ciesze ze jeste? tu.
Dla nie wtajemniczonych podam ze Mirek to cz?owiek obeznany z technologia 21 wieku .
je?eli chodzi o Junaka to wcale nie tak daleko.
pozdr
zibimec

seba
Jak sie wszyscy witaj? to i kolej na mnie.
Na imie mam Sebastian mieszkam 19km od Torunia lub gdzie? na emigracji Smile .

Chyba nie ma nigdzie na tej stronie informacji kto odpowiada za stron? techniczn?.Tymczasowo zajmuje sie tym ja (z braku laku) To tak ?eby nie bl?o niedomówie? Smile

Roland
Ch?opy...trzeba si? jako? w realu spotka? , herbat? wypi? (wersja oficjalna), pogada?. Toru?, Szczecin, Tuczno - bliziutko....
A jak inni koledzy ?
Jakie miasta ?

Wulkan
... CeBiS .. .Rzeszów Smile St?d wsz?dzie daleko Smile

PS: Witaj Mirku. Na emigracji czy nie, internet znacz?co skraca odleg?o?ci Smile

Ta Twoja XBR500 to ma 4 zaworki SOHC jak rozumiem?

Pozdrawiam
Wulkan
Edytowane przez Wulkan dnia 07.02.2010 21:56

seba
Roland napisa?/a:
Ch?opy...trzeba si? jako? w realu spotka? , herbat? wypi? (wersja oficjalna), pogada?. Toru?, Szczecin, Tuczno - bliziutko....
A jak inni koledzy ?
Jakie miasta ?

A kiedy ? Bo teraz wyby?em i szczerze powiem ?e nie wiem kiedy wracam (jeszcze troch? i bede wiedzia? )

Ps: a tak w ogóle to jest dzia? na te sprawy , przenie?? toto ?

MirekP
No, masakra jak mi Zibimec "pokadzil" ;-). Stanowczo uwazam ze to przesada.
Co do pytania Wulkana - tak, 4 zawory na cylinder (jeden jedyny oczywiscie!) Skrotu jakos nie moge rozszyfrowac - jest w kazdym razie walek rozrzadu w glowicy, kazdy zawor otwierany ukladem dwoch dzwigienek. Zawory rozmieszczone "sferycznie" czy jakos tak sie Japonczycy tym chwalili. Podobne silniki sa w Hondach Dominator, Vigor, XL 600R. Moze za jakis czas to bedzie XBR 600 ;-) - jak w koncu sprawdze wymiary sworznia tlokowego w XL600R, bo to jedyna niewiadoma jaka zostala.
MirekP

Wulkan
Witam

Ju? kojarz? ta XBR - po tych sferycznie rozmieszczonych zaworach, znaczy 4 osobne d?wigienki musz? by?. Ale czy to rozwi?zanie da?o wymiern? korzy??, ?miem w?tpi?. Mo?e si? myl?.
SOHC znaczy si? OHC, S-od single. rzadziej u?ywana nazwa, ale IMO raczej poprawniejsza. Ale to nie jest dzia? na sprawy techniczne Smile XBR je?li jeszcze nie jest, to wkrótce b?dzie zabytkiem, dobrze my?l??

Pozdrawiam
Wulkan
Pozdrawiam
Wulkan

Adam M
No i ja tu w koncu dotarlem z lekka ponaglony przez Marcina T. Smile
Jako wlasciciel 2 Junakow polaczonych w jednym motocyklu mysle ze od czasu do czasu bede zabieral glos specjalnie w sprawach mnie interesujacych, czyli gdzie sa te konie mechaniczne Junaka Smile
Pozdrawiam wszystkich

Adam M.

Przejdź do forum:

18,078,775 unikalne wizyty