24 Marca 2023 01:10
Translator
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Suchy
02.03.2023 14:45
Czy wie kto? gdzie mo?na kupi? wa?ek startera?

adam_r100gs
15.02.2023 19:22
kondzio, ale na takie pytanie to Ci odpowie fachura od szlifów - czy cylinder wyda i na który szlif. A cz??ci jest na rynku zatrz?sienie, tylko niech koledzy polec? producentów i czego unika?.

kondzio
11.02.2023 11:02
witam chcialbym sie dowiedziec planuje remont silnika junak m10 jakies namiary sklepu gdzie moge kupic czesci? na co trzeba zwazyc uwage czy lepiej jest kupic nowy cylinder z tlokiem czy zrobic szli

zdzicho
04.02.2023 07:24
Zale?y z których roczników ramy

zbyszek
29.01.2023 20:07
Witam mam pytanie czy junak rama M7 m10 ró?ni? si? od siebie

Suchy
30.11.2022 19:28
Ma kto? ,,Automobilist?" 11/2018? Pomo?ecie jednym artyku?em?

grzebacz
14.10.2022 23:22
panie i panowie posiada ktos czesci do Douglasa mk V? oraz czesci potrzebne do HD model DL

sajmon
06.09.2022 11:14
Hej, szukam kogo? kto ma wózek boczny wb1.Chodzi mi o to, aby obejrze? taki sprz?t na ?ywo ewentualnie jakie? fotki.Mam taki wózek, ale nie kompletny i chodzi mi o szczegó?y

Archiwum shoutboksa
Language Switcher
Przetłumacz stronę

Zobacz temat
SFM Junak » Ogólny » Ró?ne
 Drukuj temat
Spe?nia? marzenia.
mariuszm10
taka propozycja?!

sfm-junak.pl/images/photoalbum/useralbum_958/takiemarzenie.jpg

Mkfly
Oj nie nie.

No wi?c dzisiaj Junak dosta? ?ó?te blachy i OC.
Formalnie Amen.
Teraz czas na pieszczoty i je?d?enie, je?d?enie i jeszcze raz je?d?enie!!!

https://www.youtube.com/channel/UCJ_G9eoUKoWAD1saZ
rafi555
mariuszm10, doskona?y jak dla mnie !

mariuszm10
no w?a?nie dla mnie tez, ju?, ze tak powiem od ko?yski jest moim marzeniem w?a?nie taki Easy Rider z silnikiem Junaka Silnik mam moze uda sie zrobic kiedys do niego taka reszte.

Mkfly
Ale co mój temat ma z tym wspólnego?

CZESIO1958
Mkfly napisa?(a):

To tak na boczku Pfft

Mkfly
A to spoko, my?la?em ?e to zemsta konserwatywnej cz??ci spo?ecze?stwa za chromowane felgi Wink

Junaktemple
Mkfly napisa?(a):

"ze tak powiem od ko?yski jest moim marzeniem w?a?nie taki Easy Rider z silnikiem Junaka"
Nie odbieraj Kamrat ludziom marzenWink
''s?abo?? jest wielka, a si?a jest niczym. W chwili narodzin cz?owiek jest s?aby i wiotki, w chwili ?mierci - twardy i sztywny. Gdy drzewo ro?nie, jest delikatne i ?amliwe, kiedy usycha i marnieje,umiera. Twardo?? i si?a to towarzysze ?mierci. Gi?tko?? i s?abo?? s? przejawami ?ycia. To, co zatwardzia?e, nigdy nie wygrywa.''
Stalker, A. Tarkowsky

mariuszm10
Mkfly napisa?(a):

podsunac / naprowadzic / poddac pomysl na nowe marzenie, chyba ze jeden cukierek ci wystarczy!?

Pawou
Mkfly napisa?(a):

Oj nie nie.

No wi?c dzisiaj Junak dosta? ?ó?te blachy i OC.
Formalnie Amen.
Teraz czas na pieszczoty i je?d?enie, je?d?enie i jeszcze raz je?d?enie!!!

?wietna robota! Mi?o pos?ucha? i popatrze? na takiego cukierasa! (to ja nabi?em ci licznik na YouTube heheh).
Jak przebieg?a rejestracja na ?ó?te? Jak mo?esz to napisz mi na priv(albo tu) prosz? kilka zda? jak to teraz wygl?da i jakie s? aktualne koszta. Mam zamiar w najbli?szym miesi?cu przej?? procedur? i wszelkie wskazówki b?d? mile widziane. Ja te? z wlkp, wi?c do zobaczenia na trasieSmile
Pozdrawiam
Pawou

Mkfly
Hej, dzi?ki!

W rewan?u za ?apk? na YT i mi?e s?owo, rejestracja na ?ó?te step by step:

1. Umawiasz si? z bieg?ym rzeczoznawc? ?eby zrobi? tzw. bia?? kart?.
Motocykl musi jako? wygl?da? i by? kompletny, to wiadomo.
Namiar na bieg?ego wy?l? Ci na priv.
Kosztuje to ok 650z?, bieg?y za?atwia kart? i zg?asza sprz?t do Wojewódzkiego Konserwatora zabytków. Po oko?o 30 dniach masz wpis do listy zabytków ruchomych.
W przypadku kradzie?y, zmiany miejsca przechowywania, kraksy lub zagro?enia dla zabytku musisz WKZ powiadomi? w terminie 14 dni.
2. Od bieg?ego dostajesz oprócz bia?ej karty skierowanie na badanie wieczyste, czyli do?ywotni przegl?d.
3.Po 30 dniach przychodzi decyzja w WKZ i wszystkie te dokumenty czyli bia?a kart?, skierowanie na badanie techniczne i akt w?asno?ci (umowa k-s, faktur?) dajesz kolejne mu majstrowi który za Ciebie to wszystko poza?atwia. Namiar dostaniesz na priv. Nie wiem jak jest z przej?ciem z bia?ych na ?ó?te, zadzwonisz do Majstra i zapytasz.
4. Ta druga zabawa trwa ju? krótko i po jakich? 3-5 dniach masz ju? blachy i mi?kki dowód.
5. Oc kosztowa?o mnie 81z?, przegl?d i zarejestrowanie 560z?, w tym ok 250z? prowizja i pe?nomocnictwa.

Jakby jakie? pytania, wali? na tu lub priv.

Suchy
Mkfly, dlaczego piszesz, ?e do rejestracji na zabytek potrzebny jest jaki? bieg?y czy inny rzeczoznawca? Jakie masz podstawy prawne takiego twierdzenia?
Pawou tu masz opisane krok po kroku: http://syrena.gmi...mp;start=0

Mkfly
Sory, rzeczoznawca nie musi by? bieg?ym.

Maly_sps
Mkfly napisa?(a):

Hej, dzi?ki!

W rewan?u za ?apk? na YT i mi?e s?owo, rejestracja na ?ó?te step by step:

1. Umawiasz si? z bieg?ym rzeczoznawc? ?eby zrobi? tzw. bia?? kart?.
Motocykl musi jako? wygl?da? i by? kompletny, to wiadomo.
Namiar na bieg?ego wy?l? Ci na priv.
Kosztuje to ok 650z?, bieg?y za?atwia kart? i zg?asza sprz?t do Wojewódzkiego Konserwatora zabytków. Po oko?o 30 dniach masz wpis do listy zabytków ruchomych.
W przypadku kradzie?y, zmiany miejsca przechowywania, kraksy lub zagro?enia dla zabytku musisz WKZ powiadomi? w terminie 14 dni.
2. Od bieg?ego dostajesz oprócz bia?ej karty skierowanie na badanie wieczyste, czyli do?ywotni przegl?d.
3.Po 30 dniach przychodzi decyzja w WKZ i wszystkie te dokumenty czyli bia?a kart?, skierowanie na badanie techniczne i akt w?asno?ci (umowa k-s, faktur?) dajesz kolejne mu majstrowi który za Ciebie to wszystko poza?atwia. Namiar dostaniesz na priv. Nie wiem jak jest z przej?ciem z bia?ych na ?ó?te, zadzwonisz do Majstra i zapytasz.
4. Ta druga zabawa trwa ju? krótko i po jakich? 3-5 dniach masz ju? blachy i mi?kki dowód.
5. Oc kosztowa?o mnie 81z?, przegl?d i zarejestrowanie 560z?, w tym ok 250z? prowizja i pe?nomocnictwa.

Jakby jakie? pytania, wali? na tu lub priv.

/z racji tego ?e w tym roku zarejestrowa?em WSK-e "na zabytka" dodam co? od siebie:
1. tzw bia?? kart? mo?na zrobi? samemu i nie musi tego robi? ?aden rzeczoznawca z grube pieniadze, czyli koszt 0z?
2. koszt przegl?du pojazdu zabytkowego to 62z?
3. koszt ubezpiueczenia to 39z? w PZU

Podsumowuj?c koszt ca?o?ciowy rejestracji to oko?o 250z? (koszt przygotowania "bia?ej karty", przeglad, dowody rej. tablica, ubezpieczenie)
Pozdrawiam
Benek
Junak-owanie, WSK-owanie i CZ-kowanie to moje hobby

Suchy
[
1. tzw bia?? kart? mo?na zrobi? samemu i nie musi tego robi? ?aden rzeczoznawca z grube pieniadze, czyli koszt 0z?
Benek

Miód na moje serce. Ale w wielu miejscach w Polsce rzeczoznawcy maj? uk?ad z Konserwatorem. Zdarza si?, ?e Konserwator BEZ PODSTAWY PRAWNEJ ??da opinii rzeczoznawcy. W efekcie okradany obywatel p?aci rzeczoznawcy kwoty wielocyfrowe za napisanie jednej kartki z której to stawki i konserwa dostaje swoj? dol? i tak si? to kr?ci.

Mkfly
Hej,

Sorki, ale mi si? nie chcia?o za 3 czy 4 stówy boksowa? z WKZ, kartami, przegl?dami i innymi g...ami.
Oszczedzi?em na lakiernik, mechaniku tu wola?em mie? to zwyczajnie za?atwione i zosta?o to zrobione w 33 dni. Bezb??dnie.

Amen.

Po??czony z 26.10.2019 20:15:
OC 39 z?.
A mi wysz?o 81z?.

Kupi?em kroksy w Auchan za 12 z?, a kumpel mi mówi, wiesz co, przep?aci?e?, bo w zesz?ym tygodniu by?y po 9,99z?.

To OC przy kosztach odrestaurowania które podnios?em to jest totaly absurd.

Po??czony z 26.10.2019 20:19:
I po ostatnie.

Koledzy,

Ja tu nikogo do niczego nie namawiam.
Kto? poprosi? o opisanie formalno?ci, opisa?em.
Namiary wys?a?em a priv, co dalej - jego decyzja.

Ja podj??em taka, jak kto? chce mo?e rze?bic sam, tylko pami?tajcie, na uk?ady nie ma rady.

Mi?ego wieczoru.
Edytowane przez Mkfly dnia 26.10.2019 20:19

rafi555
Tak de facto czemu ten temat jest w tym dziale ?

Mkfly
No wi?c dzisiaj nakr?ci?em pierwsze oficjalne 40km.
Co? ci??ko chodz? mi biegi, troch? to frustruj?ce wi?c b?dzie poprawka.
Maszyna krwawi z jednej os?ony popychacza i z po??czenia przystawki z iskrownikiem, tuboytanie do Was czy pomi?dzy przystawk? a iskrownikiem powinna by? uszczelka?
Po?o?y?em ca?kowicie now? instalacj?, w momencie zakupu jedyny kabel jaki mia?em to ten WN. rock
Kable i alternator 10 v od Jacka T. wszystko super i pr?dów jest wystarczaj?co du?o.
Generalnie jest spoko, fajnie si? prowadzi Junak, tylko hamulce jakby slabe. Znaczy normalne, ale pami?tam jak hamowa?a moja ZX9R. zdzi

Suchy
Gratulacje! Na tym etapie wyciekami si? nie przejmuj, z kolejnymi rozbiórkami je pousuwasz, tak pomi?dzy iskrownikiem a przystawk? powinna by? uszczelka. Jak Ci s?abe hamulce to poje?dzij sobie na np NSU 251 OSL na pó?b?bnach i potem narzekaj na Junaka. :-p Tylko pami?taj, ?eby mie? przy hamulcach spr??ynki zwrotne.

Mkfly
Akurat te wycieki jestem w stanie ?atwo wyeliminowa?.
Zim? si? tym zajm?, teraz trzeba ?apa? ostatnie chwile na docieranie maszyny.
O, musz? przedni? zebatke zmieni? na 21z bo mam chyba 18, ale na razie ma docieranie niech tak b?dzie.
Có?, jeszcze jakby pozby? si? tego stresu "czy wróc? na ko?ach" to ?ycie by?oby pi?kne, ale my?l? ?e ?e swoim podej?ciem do sprawy dojrzejemy obaj z Junakiem do stanu w którym nikt nie zawiedzie.

Hehe

Przejdź do forum:

18,078,623 unikalne wizyty