Zobacz temat
Chc? kupi? junaka ale...
|
|
sebam |
Dodany dnia 27.08.2017 21:25
|
![]() Użytkownik Postów: 15 Data rejestracji: 16.08.2015 |
Witam! Sko?czy?em remontowa? jadwig? i szukam czego? kolejnego do grzebania. Jak zaczyna?em jadwiga wygl?da?a tak: ![]() Po zako?czeniu zabawy wygl?da tak: ![]() ![]() Chcia?bym kupi? junaka ale nauczony do?wiadczeniem chcia?bym aby by? kompletny i nieskundlony. Powiedzcie mi na co zwróci? uwag? przy kupnie takiego motocykla? Pozdrawiam, Seba
|
|
|
merh |
Dodany dnia 27.08.2017 21:31
|
![]() Użytkownik Postów: 2134 Data rejestracji: 08.07.2010 |
Zwroc uwage zeby byl kompletny. Wez kogos w temacie i to bedzie najrozsadniejsze. W bydgoszczy i okolicy masz kilku maniaków. Innej drogi nie ma,bo to za duzo opisywania.
![]() |
|
|
Zibi59 |
Dodany dnia 27.08.2017 22:24
|
![]() Użytkownik Postów: 1099 Data rejestracji: 03.02.2011 |
Jadzia pikna ,jak panna na wydaniu.
JUNAK + pelny bak= WOLNO??
![]() |
|
|
Stary |
Dodany dnia 27.08.2017 23:09
|
![]() Użytkownik Postów: 1382 Data rejestracji: 01.02.2010 |
Polecam lektur?: http://ataman.jun...
Fabryka Junaków
Zapraszamy na http://www.fabryk... |
|
|
Suchy |
Dodany dnia 27.08.2017 23:12
|
![]() Użytkownik Postów: 538 Data rejestracji: 20.10.2014 |
Ogólnie nie my?l, ?e jak kupisz Junaka to b?dziesz nim je?dzi? jak normalnym motocyklem. Pierwsze sezony to d?ubanie, poznawanie i w?ciekanie si?. Junak potrafi nawet starych wyjadaczy wywie?? w pole. Ilo?? cz??ci w silniku, dziwno?? konstrukcji, jako?? wykonania i stan zu?ycia po 60 latach generuje mas? problemów. Tyle problemów, wiedzy, pracy ile masz w Jawie podnie? do sze?cianu i masz Junaka. Ogólnie je?eli nie masz morza cierpliwo?ci to do jazdy kup inny motocykl.Najtaniej I?a 56, dro?ej AWO, BMW R35, NSU OSL. Przy czym nie twierdz?, ?e si? nie da Junakiem normalnie je?dzi? nawet daleko, ale doj?cie do takiego stanu wymaga profesury z budowy tego motocykla. |
|
|
szatan21292 |
Dodany dnia 28.08.2017 09:46
|
![]() Użytkownik Postów: 44 Data rejestracji: 02.07.2017 |
Suchy napisa?(a): Ogólnie nie my?l, ?e jak kupisz Junaka to b?dziesz nim je?dzi? jak normalnym motocyklem. Pierwsze sezony to d?ubanie, poznawanie i w?ciekanie si?. Junak potrafi nawet starych wyjadaczy wywie?? w pole. Ilo?? cz??ci w silniku, dziwno?? konstrukcji, jako?? wykonania i stan zu?ycia po 60 latach generuje mas? problemów. Tyle problemów, wiedzy, pracy ile masz w Jawie podnie? do sze?cianu i masz Junaka. Ogólnie je?eli nie masz morza cierpliwo?ci to do jazdy kup inny motocykl.Najtaniej I?a 56, dro?ej AWO, BMW R35, NSU OSL. Przy czym nie twierdz?, ?e si? nie da Junakiem normalnie je?dzi? nawet daleko, ale doj?cie do takiego stanu wymaga profesury z budowy tego motocykla. Hehe dobre to ![]() |
|
|
Suchy |
Dodany dnia 28.08.2017 11:59
|
A my?lisz, ?e ja wiedzia?em jak w wieku 16 lat kupowa?em Junaka za 800 z? do remontu?! :-D Mi wtedy nie mia? kto powiedzie?, ?eby nie kupowa? Junaka. :-D |
|
|
brzegorz |
Dodany dnia 28.08.2017 12:47
|
![]() Użytkownik Postów: 95 Data rejestracji: 29.01.2016 |
Suchy napisa?(a): A my?lisz, ?e ja wiedzia?em jak w wieku 16 lat kupowa?em Junaka za 800 z? do remontu?! :-D Mi wtedy nie mia? kto powiedzie?, ?eby nie kupowa? Junaka. :-D Pitolicie jak niezdrowe d..... A co tam w nim takiego niezwyk?ego? Kosmici go stworzyli? Wystarczy troch? cierpliwo?ci, jako takie obycie techniczne, troch? pokory wobec konstrukcji i jaaaaazda. |
|
|
mariuszm10 |
Dodany dnia 28.08.2017 13:11
|
![]() Użytkownik Postów: 537 Data rejestracji: 04.04.2014 |
Suchy napisa?(a): A my?lisz, ?e ja wiedzia?em jak w wieku 16 lat kupowa?em Junaka za 800 z? do remontu?! :-D Mi wtedy nie mia? kto powiedzie?, ?eby nie kupowa? Junaka. :-D ja tak kupilem, jak dojechalem do domu 30 km to sie wal rozlecial, wyremontowalem i jezdzilem kolejne lata. tak zaczynalem: ![]() po 17 latach go sprzedalem bo sie trafily inne. mam jeszcze cos na sprzedaz jakbys nic nie znalazl! |
|
|
Suchy |
Dodany dnia 28.08.2017 13:24
|
Brzmi jak bu?ka z mas?em, jednak mimo, wszystko uwa?am, ?e lepiej ?eby autor tematu nie tkwi? w takim wra?eniu. ;-) |
|
|
Zibi59 |
Dodany dnia 28.08.2017 15:26
|
![]() Użytkownik Postów: 1099 Data rejestracji: 03.02.2011 |
mariuszm10 napisa?(a): Suchy napisa?(a): A my?lisz, ?e ja wiedzia?em jak w wieku 16 lat kupowa?em Junaka za 800 z? do remontu?! :-D Mi wtedy nie mia? kto powiedzie?, ?eby nie kupowa? Junaka. :-D ja tak kupilem, jak dojechalem do domu 30 km to sie wal rozlecial, wyremontowalem i jezdzilem kolejne lata. tak zaczynalem: ![]() po 17 latach go sprzedalem bo sie trafily inne. mam jeszcze cos na sprzedaz jakbys nic nie znalazl! Co? jakby mojego przypomina? ;-) ![]() JUNAK + pelny bak= WOLNO??
![]() |
|
|
karamba |
Dodany dnia 28.08.2017 18:00
|
![]() Użytkownik Postów: 199 Data rejestracji: 22.11.2015 |
Suchy napisa?(a): A my?lisz, ?e ja wiedzia?em jak w wieku 16 lat kupowa?em Junaka za 800 z? do remontu?! :-D Mi wtedy nie mia? kto powiedzie?, ?eby nie kupowa? Junaka. :-D Tu nie ma regu?y. W moim przypadku koledzy stanowczo odradzali Junaka zast?puj?c go AWO jako lepszym wyborem i mniej k?opotliwym. Dzisiaj wiem, ?e mieli racj?. Co? jak z kobietami, wszyscy wiemy jakie s?, a i tak wielu z nas si? ?eni ![]() Swojego zrobi?em ju? ca?ego, ?wieci, je?dzi, tr?bi i nawet pokazuje, ?e jest ?adowanie s?owem wszystko OK. Przed rejestracj? jednak postanowi?em pokr?ci? si? wko?o domu iiiiii... jedynka wpad?a i ju? nie chce wyj??. Wiecznie co? i to jest Junak. Ten motocykl mo?e by? wy??cznie drugim w stadzie. W niezawodno?ci rz?dzi I? 49, a przerabia?em ju? wiele motocykli. |
|
|
Krzysztof54 |
Dodany dnia 28.08.2017 21:04
|
![]() Użytkownik Postów: 1608 Data rejestracji: 19.02.2010 |
karamba napisa?(a):... Ten motocykl mo?e by? wy??cznie drugim w stadzie.... Naprawd? ??? No popatrz Pan, cz?owiek ca?e ?ycie si? uczy ... Pozdr K54
Warszawa, warstacik, cz??ci, holowanie ![]() |
|
|
merh |
Dodany dnia 28.08.2017 21:04
|
![]() Użytkownik Postów: 2134 Data rejestracji: 08.07.2010 |
Kto ma junaka ten wie,ze to wymagajacy motocykl. Po prostu trzeba znac swoj motocykl. S? trzy podstawowe sprawy-iskra,paliwo i sprezanie. Jak ktoregos brakuje to zazwyczaj wiadomo gdzie szukac.
![]() |
|
|
Stary |
Dodany dnia 28.08.2017 23:00
|
![]() Użytkownik Postów: 1382 Data rejestracji: 01.02.2010 |
I jeszcze smarowanie!!!
Fabryka Junaków
Zapraszamy na http://www.fabryk... |
|
|
Adam M |
Dodany dnia 28.08.2017 23:24
|
![]() Użytkownik Postów: 1233 Data rejestracji: 08.02.2010 |
Swojego zrobi?em ju? ca?ego, ?wieci, je?dzi, tr?bi i nawet pokazuje, ?e jest ?adowanie s?owem wszystko OK. Przed rejestracj? jednak postanowi?em pokr?ci? si? wko?o domu iiiiii... jedynka wpad?a i ju? nie chce wyj??. Wiecznie co? i to jest Junak. Ten motocykl mo?e by? wy??cznie drugim w stadzie. W niezawodno?ci rz?dzi I? 49, a przerabia?em ju? wiele motocykli. Bo "zrobienie" to dopiero poczatek przygody. Dopiero gdy zaczniesz jezdzic wyjda rzeczy ktore zrobiles niewystarczajaco dobrze, ze tak to nazwe. Szykowalem dzisiaj moja BSA do wyslania ( kupil ja jakis czlowiek z Alberty, czyli dobre 4 tysie km ode mnie ) i tak poprawialem rozne drobiazgi, ktore mi sie nie podobaly i miedzy innymi znalazlem jakas prowizorke laczonych kabelkow sygnalu dzwiekowego zaizolowana tasma. Zintegrowany przelacznik na kierownicy wymienialem jakies 7 lat temu, tak ze od tego czasu na szybko skrecone kabelki tkwily sobie pod zbiornikiem i nie zwracaly mojej uwagi. Sygnal dzialal wiec wszystko bylo OK i jakos przez te lata nigdy nie bylo czasu zeby to zrobic. Junak z czasem ci pokaze wszystkie niedorobki, a gdyby naprawde mial byc drugim w stadzie to nigdy porzadnie nie bedzie dzialal i nigdy nie bedziesz go pewnym w 100%. |
|
|
geosmol |
Dodany dnia 28.08.2017 23:52
|
![]() Użytkownik Postów: 573 Data rejestracji: 07.01.2014 |
Drugi w stadzie? Bzdura. Merhu nawet bez spr??ania da si? normalnie je?dzi? sam wiesz, ?e nie odstawa?em pomimo wypalonego zaworu wydechowego ![]() ![]() Junak M-10 '62 z wózkiem bocznym
![]() Junak M-10 '63 WFM M-06 '62 |
|
|
mariuszm10 |
Dodany dnia 29.08.2017 03:36
|
![]() Użytkownik Postów: 537 Data rejestracji: 04.04.2014 |
to nie tak. a moze i tak. trzeba zaprzyjaznic sie z wiedza na temat sprzeta zeby wiedziec jak cos sie dzieje jak to naprawic. |
|
|
Tomek Sz |
Dodany dnia 29.08.2017 07:37
|
![]() Użytkownik Postów: 1574 Data rejestracji: 01.04.2012 |
sebam napisa?(a): Chcia?bym kupi? junaka ale nauczony do?wiadczeniem chcia?bym aby by? kompletny i nieskundlony. Powiedzcie mi na co zwróci? uwag? przy kupnie takiego motocykla? Odbudowa?e? Jaw?, wi?c wiesz z czym si? wi??e renowacja blach, zawieszenia, wiesz ?e musisz kupi? jak najbardziej kompletnego, bo byle blaszka droga jak pieron. Zwró? uwag? czy Junak nie jest mixem siódemki, dziesi?tki z elementami MZ. Wyróznikiem Junaka (w?ród demoludów) jest silnik, bo to czterosów. Idea?em by?aby nie ruszana dziewica, jak takiego kupisz, to tego samego dnia zagraj w totka. Jak nie b?dzie spolerowany, po remontach, zm?otkowany, po sladach ?rubokr?tów mi?dzy karterami, to jest szansa ?e gniazda ?o?ysk nie b?d? wybite i gwinty ca?e. Nie s?uchaj tych co mówi? ?e wa? po regeneracji itp., bo do niedawna ma?o kto robi? to jak nale?y. Czy Twój Junak b?dzie jezdzi?, w g?ównej mierze zale?y od Ciebie. Dla przyk?adu wzorcowa odbudowa kolegi tu na forum: http://ww.sfm-jun...wstart=260 |
|
|
sebam |
Dodany dnia 29.08.2017 11:40
|
![]() Użytkownik Postów: 15 Data rejestracji: 16.08.2015 |
Bardzo dzi?kuj? za odzew! Chcia?bym kupi? junaka po to aby móc przy nim grzeba?, chcia?bym kupi? co? co b?dzie sprawne, je?dzi?o i tr?bi?o. W najbli?szym czasie nie mam w planach robi? kompletnej odbudowy. Mo?e kiedy? w przysz?o?ci jak synek doro?nie i b?dzie przejawia? zainteresowanie tym tematem to nie ma problemu mo?emy bawi? si? w remont. Oczywi?cie licz? si? z tym ?e pewnie b?dzie trzeba mniej lub wi?cej czasu po?wi?ci? na uruchomienie ale nie ma to wygl?da? tak ?e kupuje junaka i rozbieram go w drobny mak i robi? generalny remont. Co do jazdy na co dzie? to do tego mam japo?czyka ale i jaw? te? czasami pomykam do pracy jak mi si? nie ?pieszy i mog? delektowa? si? jazd?. Zastanawia?em si? te? nad junakiem jako inwestycj? kapita?u, ale to raczej pytanie do Was, czy w perspektywie 20lat ma to sens? Pozdrawiam, Seba
|
|
Przejdź do forum: |