24 Marca 2023 00:27
Losowa Fotka
Translator
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Suchy
02.03.2023 14:45
Czy wie kto? gdzie mo?na kupi? wa?ek startera?

adam_r100gs
15.02.2023 19:22
kondzio, ale na takie pytanie to Ci odpowie fachura od szlifów - czy cylinder wyda i na który szlif. A cz??ci jest na rynku zatrz?sienie, tylko niech koledzy polec? producentów i czego unika?.

kondzio
11.02.2023 11:02
witam chcialbym sie dowiedziec planuje remont silnika junak m10 jakies namiary sklepu gdzie moge kupic czesci? na co trzeba zwazyc uwage czy lepiej jest kupic nowy cylinder z tlokiem czy zrobic szli

zdzicho
04.02.2023 07:24
Zale?y z których roczników ramy

zbyszek
29.01.2023 20:07
Witam mam pytanie czy junak rama M7 m10 ró?ni? si? od siebie

Suchy
30.11.2022 19:28
Ma kto? ,,Automobilist?" 11/2018? Pomo?ecie jednym artyku?em?

grzebacz
14.10.2022 23:22
panie i panowie posiada ktos czesci do Douglasa mk V? oraz czesci potrzebne do HD model DL

sajmon
06.09.2022 11:14
Hej, szukam kogo? kto ma wózek boczny wb1.Chodzi mi o to, aby obejrze? taki sprz?t na ?ywo ewentualnie jakie? fotki.Mam taki wózek, ale nie kompletny i chodzi mi o szczegó?y

Archiwum shoutboksa
Language Switcher
Przetłumacz stronę

Zobacz temat
SFM Junak » Ogólny » Ró?ne
 Drukuj temat
Chc? kupi? junaka ale...
sebam
Witam!

Sko?czy?em remontowa? jadwig? i szukam czego? kolejnego do grzebania. Jak zaczyna?em jadwiga wygl?da?a tak:

farm5.staticflickr.com/4432/36709247601_1e742ae173_b.jpg

Po zako?czeniu zabawy wygl?da tak:

farm5.staticflickr.com/4406/36848304395_8673bc70f2_b.jpg
farm5.staticflickr.com/4370/36848293345_6d993ffc5e_b.jpg

Chcia?bym kupi? junaka ale nauczony do?wiadczeniem chcia?bym aby by? kompletny i nieskundlony. Powiedzcie mi na co zwróci? uwag? przy kupnie takiego motocykla?
Pozdrawiam, Seba

merh
Zwroc uwage zeby byl kompletny. Wez kogos w temacie i to bedzie najrozsadniejsze. W bydgoszczy i okolicy masz kilku maniaków. Innej drogi nie ma,bo to za duzo opisywania.
>:)

Zibi59
Jadzia pikna ,jak panna na wydaniu.
JUNAK + pelny bak= WOLNO??
jazda

Stary
Polecam lektur?: http://ataman.jun...
Fabryka Junaków
Zapraszamy na http://www.fabryk...

Suchy
Ogólnie nie my?l, ?e jak kupisz Junaka to b?dziesz nim je?dzi? jak normalnym motocyklem. Pierwsze sezony to d?ubanie, poznawanie i w?ciekanie si?. Junak potrafi nawet starych wyjadaczy wywie?? w pole.
Ilo?? cz??ci w silniku, dziwno?? konstrukcji, jako?? wykonania i stan zu?ycia po 60 latach generuje mas? problemów. Tyle problemów, wiedzy, pracy ile masz w Jawie podnie? do sze?cianu i masz Junaka. Ogólnie je?eli nie masz morza cierpliwo?ci to do jazdy kup inny motocykl.Najtaniej I?a 56, dro?ej AWO, BMW R35, NSU OSL. Przy czym nie twierdz?, ?e si? nie da Junakiem normalnie je?dzi? nawet daleko, ale doj?cie do takiego stanu wymaga profesury z budowy tego motocykla.

szatan21292
Suchy napisa?(a):

Ogólnie nie my?l, ?e jak kupisz Junaka to b?dziesz nim je?dzi? jak normalnym motocyklem. Pierwsze sezony to d?ubanie, poznawanie i w?ciekanie si?. Junak potrafi nawet starych wyjadaczy wywie?? w pole.
Ilo?? cz??ci w silniku, dziwno?? konstrukcji, jako?? wykonania i stan zu?ycia po 60 latach generuje mas? problemów. Tyle problemów, wiedzy, pracy ile masz w Jawie podnie? do sze?cianu i masz Junaka. Ogólnie je?eli nie masz morza cierpliwo?ci to do jazdy kup inny motocykl.Najtaniej I?a 56, dro?ej AWO, BMW R35, NSU OSL. Przy czym nie twierdz?, ?e si? nie da Junakiem normalnie je?dzi? nawet daleko, ale doj?cie do takiego stanu wymaga profesury z budowy tego motocykla.

Hehe dobre to Smile musz? sobie gdzie? zapisa? t? my?l , szkoda jednak ?e nie wiedzia?em o tym jak sam kupi?em junaka... I zgadzam si? w 100% z tymi s?owami.

Suchy
A my?lisz, ?e ja wiedzia?em jak w wieku 16 lat kupowa?em Junaka za 800 z? do remontu?! :-D Mi wtedy nie mia? kto powiedzie?, ?eby nie kupowa? Junaka. :-D

brzegorz
Suchy napisa?(a):

A my?lisz, ?e ja wiedzia?em jak w wieku 16 lat kupowa?em Junaka za 800 z? do remontu?! :-D Mi wtedy nie mia? kto powiedzie?, ?eby nie kupowa? Junaka. :-D

Pitolicie jak niezdrowe d..... A co tam w nim takiego niezwyk?ego? Kosmici go stworzyli? Wystarczy troch? cierpliwo?ci, jako takie obycie techniczne, troch? pokory wobec konstrukcji i jaaaaazda.

mariuszm10
Suchy napisa?(a):

ja tak kupilem, jak dojechalem do domu 30 km to sie wal rozlecial, wyremontowalem i jezdzilem kolejne lata.

tak zaczynalem:

images82.fotosik.pl/764/da0aba3b8ca49da2.jpg

po 17 latach go sprzedalem bo sie trafily inne. mam jeszcze cos na sprzedaz jakbys nic nie znalazl!

Suchy
mariuszm10 napisa?(a):

[ wyremontowalem i jezdzilem kolejne lata.

Brzmi jak bu?ka z mas?em, jednak mimo, wszystko uwa?am, ?e lepiej ?eby autor tematu nie tkwi? w takim wra?eniu. ;-)

Zibi59
mariuszm10 napisa?(a):

Suchy napisa?(a):

ja tak kupilem, jak dojechalem do domu 30 km to sie wal rozlecial, wyremontowalem i jezdzilem kolejne lata.

tak zaczynalem:

images82.fotosik.pl/764/da0aba3b8ca49da2.jpg

po 17 latach go sprzedalem bo sie trafily inne. mam jeszcze cos na sprzedaz jakbys nic nie znalazl!

Co? jakby mojego przypomina? ;-)
images81.fotosik.pl/771/502d7f105bcfbafam.jpg
JUNAK + pelny bak= WOLNO??
jazda

karamba
Suchy napisa?(a):

Tu nie ma regu?y. W moim przypadku koledzy stanowczo odradzali Junaka zast?puj?c go AWO jako lepszym wyborem i mniej k?opotliwym. Dzisiaj wiem, ?e mieli racj?. Co? jak z kobietami, wszyscy wiemy jakie s?, a i tak wielu z nas si? ?eni Grin

Swojego zrobi?em ju? ca?ego, ?wieci, je?dzi, tr?bi i nawet pokazuje, ?e jest ?adowanie s?owem wszystko OK. Przed rejestracj? jednak postanowi?em pokr?ci? si? wko?o domu iiiiii... jedynka wpad?a i ju? nie chce wyj??. Wiecznie co? i to jest Junak. Ten motocykl mo?e by? wy??cznie drugim w stadzie. W niezawodno?ci rz?dzi I? 49, a przerabia?em ju? wiele motocykli.

Krzysztof54
karamba napisa?(a):... Ten motocykl mo?e by? wy??cznie drugim w stadzie....

Naprawd? ???
No popatrz Pan, cz?owiek ca?e ?ycie si? uczy ...
Pozdr
K54
Warszawa, warstacik, cz??ci, holowanie Smile

www.yalo.eu
merh
Kto ma junaka ten wie,ze to wymagajacy motocykl. Po prostu trzeba znac swoj motocykl. S? trzy podstawowe sprawy-iskra,paliwo i sprezanie. Jak ktoregos brakuje to zazwyczaj wiadomo gdzie szukac.
>:)

Stary
I jeszcze smarowanie!!!
Fabryka Junaków
Zapraszamy na http://www.fabryk...

Adam M

Swojego zrobi?em ju? ca?ego, ?wieci, je?dzi, tr?bi i nawet pokazuje, ?e jest ?adowanie s?owem wszystko OK. Przed rejestracj? jednak postanowi?em pokr?ci? si? wko?o domu iiiiii... jedynka wpad?a i ju? nie chce wyj??. Wiecznie co? i to jest Junak. Ten motocykl mo?e by? wy??cznie drugim w stadzie. W niezawodno?ci rz?dzi I? 49, a przerabia?em ju? wiele motocykli.

Bo "zrobienie" to dopiero poczatek przygody.
Dopiero gdy zaczniesz jezdzic wyjda rzeczy ktore zrobiles niewystarczajaco dobrze, ze tak to nazwe.
Szykowalem dzisiaj moja BSA do wyslania ( kupil ja jakis czlowiek z Alberty, czyli dobre 4 tysie km ode mnie ) i tak poprawialem rozne drobiazgi, ktore mi sie nie podobaly i miedzy innymi znalazlem jakas prowizorke laczonych kabelkow sygnalu dzwiekowego zaizolowana tasma. Zintegrowany przelacznik na kierownicy wymienialem jakies 7 lat temu, tak ze od tego czasu na szybko skrecone kabelki tkwily sobie pod zbiornikiem i nie zwracaly mojej uwagi.
Sygnal dzialal wiec wszystko bylo OK i jakos przez te lata nigdy nie bylo czasu zeby to zrobic.
Junak z czasem ci pokaze wszystkie niedorobki, a gdyby naprawde mial byc drugim w stadzie to nigdy porzadnie nie bedzie dzialal i nigdy nie bedziesz go pewnym w 100%.

geosmol
Drugi w stadzie? Bzdura. Merhu nawet bez spr??ania da si? normalnie je?dzi? sam wiesz, ?e nie odstawa?em pomimo wypalonego zaworu wydechowego Smile Junak te? potrafi wybaczy? jak si? z nim zaprzyja?nisz gg36
Junak M-10 '62 z wózkiem bocznymGrin
Junak M-10 '63
WFM M-06 '62

mariuszm10
to nie tak. a moze i tak. trzeba zaprzyjaznic sie z wiedza na temat sprzeta zeby wiedziec jak cos sie dzieje jak to naprawic.

Tomek Sz
sebam napisa?(a):

Chcia?bym kupi? junaka ale nauczony do?wiadczeniem chcia?bym aby by? kompletny i nieskundlony. Powiedzcie mi na co zwróci? uwag? przy kupnie takiego motocykla?

Odbudowa?e? Jaw?, wi?c wiesz z czym si? wi??e renowacja blach, zawieszenia, wiesz ?e musisz kupi? jak najbardziej kompletnego, bo byle blaszka droga jak pieron. Zwró? uwag? czy Junak nie jest mixem siódemki, dziesi?tki z elementami MZ. Wyróznikiem Junaka (w?ród demoludów) jest silnik, bo to czterosów. Idea?em by?aby nie ruszana dziewica, jak takiego kupisz, to tego samego dnia zagraj w totka. Jak nie b?dzie spolerowany, po remontach, zm?otkowany, po sladach ?rubokr?tów mi?dzy karterami, to jest szansa ?e gniazda ?o?ysk nie b?d? wybite i gwinty ca?e. Nie s?uchaj tych co mówi? ?e wa? po regeneracji itp., bo do niedawna ma?o kto robi? to jak nale?y.
Czy Twój Junak b?dzie jezdzi?, w g?ównej mierze zale?y od Ciebie. Dla przyk?adu wzorcowa odbudowa kolegi tu na forum:
http://ww.sfm-jun...wstart=260

sebam
Bardzo dzi?kuj? za odzew!

Chcia?bym kupi? junaka po to aby móc przy nim grzeba?, chcia?bym kupi? co? co b?dzie sprawne, je?dzi?o i tr?bi?o. W najbli?szym czasie nie mam w planach robi? kompletnej odbudowy. Mo?e kiedy? w przysz?o?ci jak synek doro?nie i b?dzie przejawia? zainteresowanie tym tematem to nie ma problemu mo?emy bawi? si? w remont. Oczywi?cie licz? si? z tym ?e pewnie b?dzie trzeba mniej lub wi?cej czasu po?wi?ci? na uruchomienie ale nie ma to wygl?da? tak ?e kupuje junaka i rozbieram go w drobny mak i robi? generalny remont.

Co do jazdy na co dzie? to do tego mam japo?czyka ale i jaw? te? czasami pomykam do pracy jak mi si? nie ?pieszy i mog? delektowa? si? jazd?.

Zastanawia?em si? te? nad junakiem jako inwestycj? kapita?u, ale to raczej pytanie do Was, czy w perspektywie 20lat ma to sens?
Pozdrawiam, Seba

Przejdź do forum:

18,078,538 unikalne wizyty