Zobacz temat
Napotkane Junaki i..
|
|
pawel_sz |
Dodany dnia 14.05.2014 09:24
|
![]() Użytkownik Postów: 146 Data rejestracji: 18.11.2013 |
W sumie to fajnie jakby te krótkie historyjki zebra? razem i opublikowa? w formie ma?ej ksi??eczki dla wielbicieli i sympatyków marki. Jakby nie by?o to kawa?ek historii zwi?zany z tym motocyklem p. ps Moje spotkanie z junakiem na dzie? dzisiejszy obywaj? si? w gara?u, natomiast pierwsze spotkanie mia?o miejsce w czasach szko?y podstawowej, id?c do niej rano mija?em szko?? samochodow? do której ówczesna m?odzie? podje?d?a?a mi?dzy innymi junakami. Wtedy to za?apa?em bakcyla i "mi?o??" do tego motocykla, któr? po wielu latach i ró?nych motocykli uda?o si? spe?ni? ![]() ![]() Drugie spotkanie by?o z junakiem mojego kolegi, który wi?ksz? ekipa "junakowców - czoperowców" [je?li mo?na ich tak nazwa?, raczej nie z formy a z mizernej jako?ci napraw ![]() iron i junak
|
|
|
Tomek Sz |
Dodany dnia 14.05.2014 10:11
|
![]() Użytkownik Postów: 1574 Data rejestracji: 01.04.2012 |
To by?o kilkana?cie lat temu. Razem z kolesiem wyl?dowali?my na wiejskiej pota?cówce w okolicy. Rozgl?da?em si? wtedy za jak?? maszyn?, od s?owa do s?owa i miejscowe ch?opaki prowadz? nas do dwóch typów, którzy jak si? okaza?o podjechali si? pobawi? na Junaku. Jeden kierowca- na oko trze?wy, drugi w?a?ciciel- napruty winem, taki rozbujnik le?ny. Jest 1-2 w nocy, go?cie prowadz? nas do maszyny, w?a?ciciel niespodziewanie odpala silnik i daje mi maszyn? ?ebym si? przejecha?, siadam ,on ze mn?. Co? be?kocze ?ebym tylko nie kombinowa?, bo on co? ma pod pazuch?. Jad?, nawracam na wertepach, ciemno, troch? rzuca, wracamy. Kole? po zatrzymaniu wyci?ga w?asnej konstrukcji kolta spod kurtki i mówi ".. .chcia?e? mnie k..wa sruci?...". Kolega blady, mnie po rajdzie trz?s? si? r?ce. Na szcz??cie tamten drugi opanowa? sytuacj? i rozeszli?my si? w pokoju, Junak odjecha? w ciemno?? na strza?? przez pola. Potem dowiedzia?em si?, ?e to najwi?kszy k?usownik w okolicy, a policja boi si? go nachodzi? w domu, a taki z niego majster, ?e sam robi sobie strzelby. |
|
|
zelmot |
Dodany dnia 14.05.2014 15:26
|
![]() Użytkownik Postów: 507 Data rejestracji: 15.01.2013 |
Takie czsy byly.... dzis pozyczyc Junaka i sie nim wy...? , a i kola zebate w kieszeni przyniesc .... uuuu niewiem jakby to wygladalo.
Amatorzy zbudowali arke,a zawodowcy tytanika....
|
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 20.05.2014 19:30
|
![]() Użytkownik Postów: 1127 Data rejestracji: 16.07.2011 |
A moja historia mia?a dzi? ma?y ciag dalszy![]() Zatrzyma?em si? pod sklepem, wysiadam i s?ysz?. Co prawda nie Junak ale motocykl bez t?umika. Na posesji zaraz obok sklepu. Zagl?dam. A tam kole? naprawia WSK? ![]() Patrzy na mnie i si? u?miecha. Pan Czes?aw ? mówi Ja na to ?e tak. Okaza?o si? ?e Piotr od Junaków ( i nie tylko) opowiada? mu o moich odwiedzinach w tamt? niedziel?. Jeszcze ciut i ca?a ulica b?dzie mnie zna?a ![]() |
|
|
jarcco |
Dodany dnia 20.05.2014 19:47
|
![]() Administrator Postów: 479 Data rejestracji: 02.11.2011 |
Zajecha?em na stacj? benzynow?, co prawda nie Junakiem tylko I?em... Pakuj? si? na motocykl... podje?d?a samochód... wychyla si? go??: - ale ?adniutki! - mnmm - orygina? ? - no wydaje mi si? ?e tak - ale dwa t?umiki to chyba nie by?y oryginalnie? - wydaje mi si? ?e mog?y by? - no ale siedzenie to ju? nie jest oryginalne, szwagier ma Junaka i ma kanap?! Ale Junak Fajny! By?em I?em 49 ![]() jarcco
|
|
|
jachu |
Dodany dnia 20.05.2014 21:07
|
![]() Użytkownik Postów: 230 Data rejestracji: 24.03.2010 |
Na wsi pod sklepem : ale piekny Junak , to jest maszyna itd ...... zawiany gosc polglosem do kolegi pacz ile aluminium , ale darlem do domu!!! |
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 22.05.2014 18:14
|
B Ju? przeliczali aluminimum na Mamroty ![]() Dobrze ?e zwia?e?. |
|
|
kriskr |
Dodany dnia 23.05.2014 06:51
|
![]() Użytkownik Postów: 467 Data rejestracji: 11.07.2012 |
Z autopsji prosze Kolegi nie jest to niestety wcale smieszne. Przez takich amatorow w 2006 stracilem kilkadziesiat kg Ak i spokojnie z nascie ZnAl (to napewno ich zaskoczylo na skupie) :/ Zwlaszcza ladnego kompletu karterow ze wszystkimi deklami o tych samych numerach technologicznych nie moge odzalowac. Mialy byc na zas. Dwoch kol tez nie buchneli calych bo i po co. Wychlastali szprychy i wzieli same bebny. Dla nas i rynkowo ma to zgola inna wartosc, ale dla wypranej resztki mozgu nasaczonej niewiadomo czym, to zaledwie szybkie kilogramy na skupie. kkr
nulla dies sine linea |
|
|
zubr9471 |
Dodany dnia 23.05.2014 08:43
|
![]() Użytkownik Postów: 442 Data rejestracji: 10.10.2012 |
1. Stosowa? lepsze zabezpieczenia przed kradzie??. (sporo czasu mieli na wycinanie tych szprych). 2. Pracownicy skupów z?omu cz?sto nie s? idiotami i odk?adaj? rzeczy warto?ciowe. 3. Nie sposób kupi? od nich cz??ci motocyklowych, bo sprzedaj? tylko "swoim". |
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 23.05.2014 10:12
|
Wiem o czym mowa. Mnie te? ?wisneli par? kilo tego i owego. A na z?omie to zale?y jak si? trafi. Wpad?em na jeden z?om w trasie i kolega kupi? za 200 zeta prawie kompletn? Mz Trophy. Brak by?o siedze?. |
|
|
jachu |
Dodany dnia 23.05.2014 16:28
|
![]() Użytkownik Postów: 230 Data rejestracji: 24.03.2010 |
To nie jest smeszne to jest straszne (niemotocyklowe) ukradli mi kabin? natryskow? wartosc 4 tys za profile z alu dostali na zlomie 30 zl , zlapalem zuli i nawet mordy nie obilem zostalo ni wiadro potluczonego szkla z hartowanych szyb milem material do czyszczenia zbiornikow paliwa a wiec nie ma tego zlego coby na dobre nie wyszlo |
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 26.05.2014 18:40
|
Ok ale mia?o by? o Junakach i ...... Wi?c wczoraj s?ysz? znowu Junaka za balkonem. Ale zanim sie ubra?em us?ysza?em jeszcze jakiego? sporego 2takta. Id? patrz? stoi I? hmm 56 bym powiedzia?. Okaza?o si? ?a Piotr i koledzy wybieraj? si? przweietrzy? sprz?ty. By?o kilka hmmm lub na?cie motocykli. Kurde a mnie si? komórka roz?adowa?a. ![]() |
|
|
kristop |
Dodany dnia 26.05.2014 18:57
|
![]() Użytkownik Postów: 140 Data rejestracji: 02.07.2010 |
Witam ca?y czas jestes w tych Czechach pod Zd wola, to mam rzut beretem Krzysiek http://dzikijunak.org/gallery/kristop
http://picasaweb.google.com/kristop1967 http://kristop.republika.pl/index.html |
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 26.05.2014 19:09
|
Jeszcze co najmniej do ko?ca maja. Mam kwater? u obok remizy stra?ackiej ![]() |
|
|
kristop |
Dodany dnia 26.05.2014 19:20
|
![]() Użytkownik Postów: 140 Data rejestracji: 02.07.2010 |
na Czechy wozi?em ko?a do centrowania 20zl szt ![]() odezw? sie Krzysiek http://dzikijunak.org/gallery/kristop
http://picasaweb.google.com/kristop1967 http://kristop.republika.pl/index.html |
|
|
CZESIO1958 |
Dodany dnia 26.07.2014 17:50
|
Siedz? teraz w Gda?sku![]() Migaj? mi tu ró?ne sprz?ty ale nie ma jak zrobi? fotki. Ale zgada?o si? z koleg? z forum Syreny i.... J? napotka?em razem z w?a?cicielem ![]() Fotki w galeri. |
|
|
Wielebny Bolo |
Dodany dnia 28.07.2014 11:09
|
![]() Użytkownik Postów: 291 Data rejestracji: 20.02.2011 |
pawel_sz napisa?(a): .... Z silnika odpad? dekiel i wysypa?y si? ko?a z?bata. Kolega spokojnie podszed? do sprawy, wyczy?ci? wszystko, posk?ada? i odpali? motocykl a na drugi dzie? rano pojecha? na mazury. No nie w takie bujdy to ju?, nawet przy du?ej mierze dobrej woli , nie uwierz? ![]() Jaki dekiel, jakie ko?a. To co oni na Mazury wybierali si? nie skr?conym silnikiem?!!!! Jedyna ko?a które s? widoczne po ZDJ?CIU a nie opadni?ciu dekli to ko?a rozrz?du lub przeniesienia nap?du na prz?g?o. Jedne i drugie s? PRZYKR?CONE!!!! WI?C CHYBA CI? KOLEGO PONIOS?O W GAW?DZIARSTWIE. Silnik junaka to nie pude?ko po landrynkach z którego mo?e odpa? "DEKIEL" i wysypi? si? landryny /ko?a z?bate. ![]() Ale tak w ogóle to fajnie czyta si? te opowie?ci. |
|
|
Vicia |
Dodany dnia 29.07.2014 21:31
|
![]() Użytkownik Postów: 1056 Data rejestracji: 11.04.2012 |
W niedziele przydarzy?a mi sie ot zabawna historia a raczej spotkanie. Popo?udniu wraz ze "swoimi" ruszylismy do Wiesmoor na Oldtimer markt treffen.Takie tam maly bajzel z czesciami do niemieckich motocykli g?ownie,stare Bmw,Dkw,Nsu. (mam zdjecia to pózniej wrzuce jak braszka przyjedzie) Spotkali?my holendra który tez przyjecha? ze swoimi na Bmw(jak twierdzi? by?a policyjna)Dobrze gada? po niemiecku wiec w tym jezyku rozmawialismy.A zaczelo sie od tego ze padal deszcz i przed takim sklepem stalismy pod daszkiem noi zagadalem do nie czy to jego.odparl ?e tak.No to ja wycioglem aparat i pokaza?em mu zdj?cia swojego junaka ktory sta? w stodole.Nie chcia?em byc gorszy tez mu pochwali?em sie maszyn?.Oglada patrzy i mówi " To TRIUMPH" ![]() Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/
|
|
|
Marcin |
Dodany dnia 29.07.2014 22:00
|
![]() Użytkownik Postów: 645 Data rejestracji: 02.12.2012 |
Wczoraj wracajac z Junaczych zakupów (kupi?em silnik który le?a? w szopie okolo 30 lat wszystko z jednej parafii i nie rozbierany od czasu opuszczenia fabryki!!! ) w miejscowo?ci Januszkowice (powiat Busko-Zdrój) napotka?em Junaczka i jego w?a?ciciela , Junak nawet ?adnie zrobiony facet twierdzi? ze ma jeszcze 6 innych , musz? go odwiedzi? bo mieszka rzut beretem odemnie ![]() |
|
|
zubr9471 |
Dodany dnia 29.07.2014 22:41
|
![]() Użytkownik Postów: 442 Data rejestracji: 10.10.2012 |
Marcin daj zdj?cia tego cudu. |
|
Przejdź do forum: |