24 Marca 2023 01:26
Losowa Fotka
Translator
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Suchy
02.03.2023 14:45
Czy wie kto? gdzie mo?na kupi? wa?ek startera?

adam_r100gs
15.02.2023 19:22
kondzio, ale na takie pytanie to Ci odpowie fachura od szlifów - czy cylinder wyda i na który szlif. A cz??ci jest na rynku zatrz?sienie, tylko niech koledzy polec? producentów i czego unika?.

kondzio
11.02.2023 11:02
witam chcialbym sie dowiedziec planuje remont silnika junak m10 jakies namiary sklepu gdzie moge kupic czesci? na co trzeba zwazyc uwage czy lepiej jest kupic nowy cylinder z tlokiem czy zrobic szli

zdzicho
04.02.2023 07:24
Zale?y z których roczników ramy

zbyszek
29.01.2023 20:07
Witam mam pytanie czy junak rama M7 m10 ró?ni? si? od siebie

Suchy
30.11.2022 19:28
Ma kto? ,,Automobilist?" 11/2018? Pomo?ecie jednym artyku?em?

grzebacz
14.10.2022 23:22
panie i panowie posiada ktos czesci do Douglasa mk V? oraz czesci potrzebne do HD model DL

sajmon
06.09.2022 11:14
Hej, szukam kogo? kto ma wózek boczny wb1.Chodzi mi o to, aby obejrze? taki sprz?t na ?ywo ewentualnie jakie? fotki.Mam taki wózek, ale nie kompletny i chodzi mi o szczegó?y

Archiwum shoutboksa
Language Switcher
Przetłumacz stronę

Zobacz temat
SFM Junak » Ogólny » Ró?ne
 Drukuj temat
Napotkane Junaki i..
pawel_sz
W sumie to fajnie jakby te krótkie historyjki zebra? razem i opublikowa? w formie ma?ej ksi??eczki dla wielbicieli i sympatyków marki. Jakby nie by?o to kawa?ek historii zwi?zany z tym motocyklem
p.
ps
Moje spotkanie z junakiem na dzie? dzisiejszy obywaj? si? w gara?u, natomiast pierwsze spotkanie mia?o miejsce w czasach szko?y podstawowej, id?c do niej rano mija?em szko?? samochodow? do której ówczesna m?odzie? podje?d?a?a mi?dzy innymi junakami. Wtedy to za?apa?em bakcyla i "mi?o??" do tego motocykla, któr? po wielu latach i ró?nych motocykli uda?o si? spe?ni? Smile. Do dzi? pami?tam parking gdzie sta?y orygina?y i mocne przeróbki a czasem jakie? pere?ki jak ajs czy inne zachodnie wynalazki Wink
Drugie spotkanie by?o z junakiem mojego kolegi, który wi?ksz? ekipa "junakowców - czoperowców" [je?li mo?na ich tak nazwa?, raczej nie z formy a z mizernej jako?ci napraw Smile] jechali na mazury. Dzie? przed ich wyjazdem dost?pi?em zaszczytu przeja?d?ki jego junakiem i tradycyjnie wywali?em si? na piasku. Z silnika odpad? dekiel i wysypa?y si? ko?a z?bata. Kolega spokojnie podszed? do sprawy, wyczy?ci? wszystko, posk?ada? i odpali? motocykl a na drugi dzie? rano pojecha? na mazury.
iron i junak

Tomek Sz
To by?o kilkana?cie lat temu. Razem z kolesiem wyl?dowali?my na wiejskiej pota?cówce w okolicy. Rozgl?da?em si? wtedy za jak?? maszyn?, od s?owa do s?owa i miejscowe ch?opaki prowadz? nas do dwóch typów, którzy jak si? okaza?o podjechali si? pobawi? na Junaku. Jeden kierowca- na oko trze?wy, drugi w?a?ciciel- napruty winem, taki rozbujnik le?ny. Jest 1-2 w nocy, go?cie prowadz? nas do maszyny, w?a?ciciel niespodziewanie odpala silnik i daje mi maszyn? ?ebym si? przejecha?, siadam ,on ze mn?. Co? be?kocze ?ebym tylko nie kombinowa?, bo on co? ma pod pazuch?. Jad?, nawracam na wertepach, ciemno, troch? rzuca, wracamy. Kole? po zatrzymaniu wyci?ga w?asnej konstrukcji kolta spod kurtki i mówi ".. .chcia?e? mnie k..wa sruci?...". Kolega blady, mnie po rajdzie trz?s? si? r?ce. Na szcz??cie tamten drugi opanowa? sytuacj? i rozeszli?my si? w pokoju, Junak odjecha? w ciemno?? na strza?? przez pola. Potem dowiedzia?em si?, ?e to najwi?kszy k?usownik w okolicy, a policja boi si? go nachodzi? w domu, a taki z niego majster, ?e sam robi sobie strzelby.

zelmot
Takie czsy byly.... dzis pozyczyc Junaka i sie nim wy...? , a i kola zebate w kieszeni przyniesc .... uuuu niewiem jakby to wygladalo.
Amatorzy zbudowali arke,a zawodowcy tytanika....

CZESIO1958
A moja historia mia?a dzi? ma?y ciag dalszyzakr?t
Zatrzyma?em si? pod sklepem, wysiadam i s?ysz?.
Co prawda nie Junak ale motocykl bez t?umika. Na posesji zaraz obok sklepu.
Zagl?dam. A tam kole? naprawia WSK?Smile
Patrzy na mnie i si? u?miecha.
Pan Czes?aw ? mówi
Ja na to ?e tak.
Okaza?o si? ?e Piotr od Junaków ( i nie tylko) opowiada? mu o moich odwiedzinach w tamt? niedziel?.
Jeszcze ciut i ca?a ulica b?dzie mnie zna?ap??cze

jarcco
Zajecha?em na stacj? benzynow?, co prawda nie Junakiem tylko I?em...
Pakuj? si? na motocykl... podje?d?a samochód... wychyla si? go??:

- ale ?adniutki!
- mnmm
- orygina? ?
- no wydaje mi si? ?e tak
- ale dwa t?umiki to chyba nie by?y oryginalnie?
- wydaje mi si? ?e mog?y by?
- no ale siedzenie to ju? nie jest oryginalne, szwagier ma Junaka i ma kanap?! Ale Junak Fajny!

By?em I?em 49 Smile
jarcco

jachu
Na wsi pod sklepem : ale piekny Junak , to jest maszyna itd ...... zawiany gosc polglosem do kolegi pacz ile aluminium , ale darlem do domu!!!

CZESIO1958
B
Ju? przeliczali aluminimum na Mamrotyzakr?t
Dobrze ?e zwia?e?.

kriskr
CZESIO1958 napisa?(a):
Ju? przeliczali aluminimum na Mamrotyzakr?t

Z autopsji prosze Kolegi nie jest to niestety wcale smieszne. Przez takich amatorow w 2006 stracilem kilkadziesiat kg Ak i spokojnie z nascie ZnAl (to napewno ich zaskoczylo na skupie) :/ Zwlaszcza ladnego kompletu karterow ze wszystkimi deklami o tych samych numerach technologicznych nie moge odzalowac. Mialy byc na zas. Dwoch kol tez nie buchneli calych bo i po co. Wychlastali szprychy i wzieli same bebny.
Dla nas i rynkowo ma to zgola inna wartosc, ale dla wypranej resztki mozgu nasaczonej niewiadomo czym, to zaledwie szybkie kilogramy na skupie.
kkr

nulla dies sine linea

zubr9471
1. Stosowa? lepsze zabezpieczenia przed kradzie??. (sporo czasu mieli na wycinanie tych szprych).
2. Pracownicy skupów z?omu cz?sto nie s? idiotami i odk?adaj? rzeczy warto?ciowe.
3. Nie sposób kupi? od nich cz??ci motocyklowych, bo sprzedaj? tylko "swoim".

CZESIO1958
Wiem o czym mowa. Mnie te? ?wisneli par? kilo tego i owego.
A na z?omie to zale?y jak si? trafi.
Wpad?em na jeden z?om w trasie i kolega kupi? za 200 zeta prawie kompletn? Mz Trophy. Brak by?o siedze?.

jachu
To nie jest smeszne to jest straszne (niemotocyklowe) ukradli mi kabin? natryskow? wartosc 4 tys za profile z alu dostali na zlomie 30 zl , zlapalem zuli i nawet mordy nie obilem zostalo ni wiadro potluczonego szkla z hartowanych szyb milem material do czyszczenia zbiornikow paliwa a wiec nie ma tego zlego coby na dobre nie wyszlo

CZESIO1958
Ok ale mia?o by? o Junakach i ......
Wi?c wczoraj s?ysz? znowu Junaka za balkonem. Ale zanim sie ubra?em us?ysza?em jeszcze jakiego? sporego 2takta.
Id? patrz? stoi I? hmm 56 bym powiedzia?.
Okaza?o si? ?a Piotr i koledzy wybieraj? si? przweietrzy? sprz?ty.
By?o kilka hmmm lub na?cie motocykli.
Kurde a mnie si? komórka roz?adowa?a.Angry

kristop
Witam
ca?y czas jestes w tych Czechach pod Zd wola,
to mam rzut beretem

Krzysiek
http://dzikijunak.org/gallery/kristop
http://picasaweb.google.com/kristop1967
http://kristop.republika.pl/index.html

CZESIO1958
Jeszcze co najmniej do ko?ca maja.
Mam kwater? u obok remizy stra?ackiej Smile

kristop
na Czechy wozi?em ko?a do centrowania 20zl szt Smile
odezw? sie

Krzysiek
http://dzikijunak.org/gallery/kristop
http://picasaweb.google.com/kristop1967
http://kristop.republika.pl/index.html

CZESIO1958
Siedz? teraz w Gda?skuSmile
Migaj? mi tu ró?ne sprz?ty ale nie ma jak zrobi? fotki.
Ale zgada?o si? z koleg? z forum Syreny i....
J? napotka?em razem z w?a?cicielemzakr?t
Fotki w galeri.

Wielebny Bolo
pawel_sz napisa?(a):

.... Z silnika odpad? dekiel i wysypa?y si? ko?a z?bata. Kolega spokojnie podszed? do sprawy, wyczy?ci? wszystko, posk?ada? i odpali? motocykl a na drugi dzie? rano pojecha? na mazury.

No nie w takie bujdy to ju?, nawet przy du?ej mierze dobrej woli , nie uwierz?post-3626
Jaki dekiel, jakie ko?a. To co oni na Mazury wybierali si? nie skr?conym silnikiem?!!!! Jedyna ko?a które s? widoczne po ZDJ?CIU a nie opadni?ciu dekli to ko?a rozrz?du lub przeniesienia nap?du na prz?g?o. Jedne i drugie s? PRZYKR?CONE!!!! WI?C CHYBA CI? KOLEGO PONIOS?O W GAW?DZIARSTWIE.
Silnik junaka to nie pude?ko po landrynkach z którego mo?e odpa? "DEKIEL" i wysypi? si? landryny /ko?a z?bate.Grin
Ale tak w ogóle to fajnie czyta si? te opowie?ci.

Vicia
W niedziele przydarzy?a mi sie ot zabawna historia a raczej spotkanie.
Popo?udniu wraz ze "swoimi" ruszylismy do Wiesmoor na Oldtimer markt treffen.Takie tam maly bajzel z czesciami do niemieckich motocykli g?ownie,stare Bmw,Dkw,Nsu. (mam zdjecia to pózniej wrzuce jak braszka przyjedzie)
Spotkali?my holendra który tez przyjecha? ze swoimi na Bmw(jak twierdzi? by?a policyjna)Dobrze gada? po niemiecku wiec w tym jezyku rozmawialismy.A zaczelo sie od tego ze padal deszcz i przed takim sklepem stalismy pod daszkiem noi zagadalem do nie czy to jego.odparl ?e tak.No to ja wycioglem aparat i pokaza?em mu zdj?cia swojego junaka ktory sta? w stodole.Nie chcia?em byc gorszy tez mu pochwali?em sie maszyn?.Oglada patrzy i mówi " To TRIUMPH"Smile
Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/

Marcin
Wczoraj wracajac z Junaczych zakupów (kupi?em silnik który le?a? w szopie okolo 30 lat wszystko z jednej parafii i nie rozbierany od czasu opuszczenia fabryki!!! ) w miejscowo?ci Januszkowice (powiat Busko-Zdrój) napotka?em Junaczka i jego w?a?ciciela , Junak nawet ?adnie zrobiony facet twierdzi? ze ma jeszcze 6 innych , musz? go odwiedzi? bo mieszka rzut beretem odemnie Smile

zubr9471
Marcin daj zdj?cia tego cudu.

Przejdź do forum:

18,078,764 unikalne wizyty