23 Marca 2023 23:58
Translator
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Suchy
02.03.2023 14:45
Czy wie kto? gdzie mo?na kupi? wa?ek startera?

adam_r100gs
15.02.2023 19:22
kondzio, ale na takie pytanie to Ci odpowie fachura od szlifów - czy cylinder wyda i na który szlif. A cz??ci jest na rynku zatrz?sienie, tylko niech koledzy polec? producentów i czego unika?.

kondzio
11.02.2023 11:02
witam chcialbym sie dowiedziec planuje remont silnika junak m10 jakies namiary sklepu gdzie moge kupic czesci? na co trzeba zwazyc uwage czy lepiej jest kupic nowy cylinder z tlokiem czy zrobic szli

zdzicho
04.02.2023 07:24
Zale?y z których roczników ramy

zbyszek
29.01.2023 20:07
Witam mam pytanie czy junak rama M7 m10 ró?ni? si? od siebie

Suchy
30.11.2022 19:28
Ma kto? ,,Automobilist?" 11/2018? Pomo?ecie jednym artyku?em?

grzebacz
14.10.2022 23:22
panie i panowie posiada ktos czesci do Douglasa mk V? oraz czesci potrzebne do HD model DL

sajmon
06.09.2022 11:14
Hej, szukam kogo? kto ma wózek boczny wb1.Chodzi mi o to, aby obejrze? taki sprz?t na ?ywo ewentualnie jakie? fotki.Mam taki wózek, ale nie kompletny i chodzi mi o szczegó?y

Archiwum shoutboksa
Language Switcher
Przetłumacz stronę

Zobacz temat
SFM Junak » Ogólny » Ró?ne
 Drukuj temat
Napotkane Junaki i..
CZESIO1958
Brakuje mi tu takiego tematu. Co prawda ci?gle mam problem z wklejaniem fotek ale i tak napisz?>:)
Siedz? na kwaterze w Czechach okolice Zdu?skie Woli i s?ysz? za oknem znajomy gang Smile
Patrze a po drugiej stronie ulicy kto? na Junaku po podwórku pomyka.
Tak na szybko wskoczy?em w buty, tablet w r?k? i....
Zagada?em i pozna?em Piotra . Ma dwa Junaki , M10 na chodzie , przej?ciówke w proszku i Avo Simsona te? na chodzie.
Jest kierowc? i ma ograniczony dost?p do neta wi?c nigdzie si? nie udziela. Posiedzia?em ,wypi?em kaw? (i ciasto Smile. )
Dowiedzia?em sie ?e w okolicy s? conajmniej dwa inne Junaki.
Mi?o sp?dzi?em czas i tyle.
Echhh ?ebyy tak zawsze.

Zibi59
To mia?e? farta ,bo ja troch? ostatnio pomyka?em na Janku i ?adnego nie spotka?em,pewnie szkoda wyci?ga? tak pieczo?owicie zrobionych sprz?tów w deszczow? pogod?Grin
JUNAK + pelny bak= WOLNO??
jazda

CZESIO1958
Ano mia?em farta.
A fotki s? w moim albumie na Picassa Web. Zapraszam.

jarcco
A fotki, to trzeba by w w?tku poumieszcza?...
Bo jak autorowi si? nie chce, to dlaczego komu innemu ma si? chcie?mad
jarcco

merh
Ja mialem swieta sytuacje w srode.krecilem sie jankiem od garazu do skrzyzowania.okolo 300 metrow.nie zdazylem wprowadzic motocykla do garazu,a w moim kierunku zmierza gosc w krotkich spodenkach,koszulce i klapkach Myslalem ze idzie jakis tatus co mu dziecko tlumikiem pobudzilem.okazalo sie ze juz kladl sie spac w ciezarowce niedaleko,ale ten odglos go obudzil,bo junaka to rozpozna z daleka.po godzinnej rozmowe z Che?mianinem wyszlo ze ma m10 z 64' Od nowosci w rodzinie,kwity i serwisowke,paragony itp Wink s?owem identyczny motocykl jak moj rodzinny.wymiana telefonow i kolejny znajomy na liscie.pozytywnie Smile

Literowki moga byc,bo klepie z telefonu Wink
>:)

Pandorum
To ja mialem smieszna sytuacje niedawno Grin
Krece sie po ogrodku u mnie na wsi, cos tam sadze itp, slysze ze "cosik" trajkota z daleka (myslalem ze jakis papajek). Jakie bylo moje zdziwinie kiedy przejechal exportowy Junak. Normalnie zdebialem. Lece za nim. Wjechal do szko?y( obok mnie jest podstawowka) - patrze -, a to dyrektor szkoly. Pytam co i jak o junaka. Nie wiedzialem, ze tez ma. Mowi, ze wie o moim junaku i widzial zdjecia. Pytam czemu nie wpadl , nie zagada, przeciez ma po sasiedzku. To mowi, ze sie "wstydzi?, i jakos tak wyszlo"... ehhh ^^
Tak ze smiesznie i pozytywnie rowniez i u mnie.

duell99
u mnie smieszna sytuacja taka :

krece sie racerem wkolo komina , rycze strasznie hamuje i rozpedzam sie .
patrze ze podjechal rowerkiem jakis dziadzio i patrzy , potem podjechal blizej , potem jeszcze blizej
w koncu podchodzi i mowi - niezle sie kreci Smile

od slowa do slowa okazalo sie ze to byly zawodnik klubu olsztynskiego , ktrory startowal na Junakach w latach 70 - tych .
pogadalismy , posmialismy sie i poszedl .
nie wzialem telefonu ale jeszce go do siebie zwabie gangiem silnika ...

https://www.facebook.com/search/top?q=junak350%20j
merh
Dobre,Karol. Mo?e warto sie podpyta? o ró?ne historie,jak przygotowywali motocykle itp.
>:)

CZESIO1958
jarcco napisa?(a):

A fotki, to trzeba by w w?tku poumieszcza?...
Bo jak autorowi si? nie chce, to dlaczego komu innemu ma si? chcie?mad

Zaraz nie chce. A mo?e mam problem wkleja? je z tableta.
Kurdezakr?t

Buzek
W sobot? jad?c na MWB mija?em czarnego Junaka , rejestracje TK , który mimo brzydkiej pogody , p?dzi? w kierunku ?odzi Smile
Pozdrawiam

Tomek Sz
W zasadzie z Junakiem to jest tak, ?e gdzie nie pojedziesz, to zawsze kto? zagadnie- bo mia? Junaka, bo prawie kupi?, bo kto? w rodzinie mia? Junaka albo inn? maszyn?. Kiedy? podjecha?em na taki parking na ??czce w górach- góral parkingowy oczywi?cie mia? kiedy? Junaka, kilka razy powtarza?: " pi?tna?cie lat tu nie by?o Junaka! ". Jaka? rodzina si? si? zainteresowa?a maszyn? i trzeba by?o robi? demonstracyjne odpalanie.
Innym razem podjecha?em pod sklep gdzie? na wsi-jeden taki z winem upiera? si? ?e moja maszyna jest w?gierska i nie da? sobie przet?umaczy?: "co wy mi p...ta to jest Pannonia".
No i oczywi?cie standardowe pytania tych co mieli kiedy? do czynienia:
- a pr?dnicy nie zalewa?
- a iskrownik si? psuje?
I m?odszych:
- ile pojedzie?

CZESIO1958
Takich histori si? mo?na cz??ciej spodziewa?.
Odwiedzi? mnie kiedy? kolega z pracy. Pokaza?em mu mój sprz?t w trakcie.
I si? zacze?o: ?e on wie na pewno ?e Junak mia? silnik dolnozaworowy, poj. 500 cm.
I mia? nap?d na wa? kardana.
Wi?c ten mój to jaka? zciema i tyle.
Pokaza?em mu instrukcj? i fotki z opisami to sie obrazi? i tyle.
Bo on za kawalera mia? Junaka i wie lepiejp??cze

zelmot
Ha ha... tak znam to z mojej okolicy.
Amatorzy zbudowali arke,a zawodowcy tytanika....

mirasio
A by?o to z 8-9 lat temu.Zakupi?em ja Junaka,odrestaurowa?em ci Go ja w jaki? rok.Nie zna?em nikogo kto by mia? w Wa?brzychu(ale musz? powiedzie?,?e za czasów zamierzch?ych w Wa?brzychu by?o kopal? wiele i ka?dy szanuj?cy sie górnik Junaka posiada?,na moim osiedlu by?o ich pi??).Prowadz? sklep spo?ywczy i jad? ja kiedy? z towarem (z 7 lat temu)a tu na rondzie w Szczawnie Zdroju Junak,czarny,jak malowany,pufpufpuf i poszed? dzid?,no to ja za nim mimo,?e mi by?o nie po drodze.My?l? sobie b?d? za nim jecha? a? gdzie? ch?op stanie,aha,dogo? motor w mie?cie samochodem.....zapomnij.Dym tylko pow?cha?em i tyle z mojego po?cigu.Stoj? ja w sklepie kiedy?(swoim),Junak przed sklepem,wchodzi jaki? klient i mówi-O Junak,taki sam stoi na Podgórzu(dzielnica Wa?brzycha),tylko,?e czarny.-Gdzie?pytam.A pod wiaduktem przy sklepie motoryzacyjnym.I tak to dogoni?em uciekajacego Junaka.A z w?a?cicielem Andrzejem przyja?ni? sie do dzi?. Dokoptowa? do nas jeszcze nasz Guru Gerard(73 lata,?migaj?cy),i tak jest nas trzech.
A opowie?ci typu"ora?em nim pole",albo" mój ojciec mia? takie samego tylko,?e z kardanem","mia?em pi??setk?,nówk? z milicji",to ka?dy z nas sie nas?ucha?.Chocia? ostatnio go?ciu zapewnia? mnie ,?e dobrze sie Junakiem zbo?e m?óci?o.????
Jazda motocyklem jest najprzyjemniejsz? rzecz? jak? cz?owiek mo?e robi? w ubraniu.rock

Vicia
Ja jak wraca?em z Niemiec to by?o chyba w tamte lato niepamietam dnia. w jakiejs miejscowosci za stargardem szczeci?skim
(junak zmierza? w storne stargardu a ja w przeciwnym kierunku na Pi?e bydgoszcz torun i do lipna)Junak by? koloru czarnego troche chyba ub?ocony ale to nic jedzie rozpozna?em go po "truujk?cie" i w samochodzie krzycze do zony ZOBACZ JUUUNAK!!! I sie odwroci?em za siebie w tylnia szybe (niemog?em sie powstrzymac) a moja ?lubna krzyk UWAA?AJ!! aja patrze oojj heebel i volvo moje wyrobi?o sie bo bym przy...doli? komus w tyl...

Raz tez ale to pare ?adnych lat temu jak robi?em w toruniu w edpolu na plakatach jechalismy zó?tym t4 juz nie pamietam jakie miejscowosci czy z brodnicy czy z rypina cz z wabrzezna na stolno nie mam poj?cia..jecha?y dwa czarne Junaki tez w przeciwna strone wiedzia?em ze jest zlot w ostrudzie to tak pomyslalem ze napewno tam zmierzaj? pozdrawiam.

Znowu? w toruniu tez kleilismy plakat na skrzyzowaniu chelmi?ska ?wirki vigury i tez kto? przelatywal przez nie charakterystycznym puf puf Junakiem zdola?em zauwazyc tylko tyle ?e by? to junakowski silnik a reszta przerobiona na dragstera czy co?.

O a mojego Junaka kupi?em od goscia z W?oc?awka i mówi? mi ?e wa? by? robiony przez cz?owieka który tez w Junakach siedzia? i grzeba? mia? ksywe ""DZiad"" i w Lipnie jak kto? sie spyta? z kregu wtajemniczonych przez kogo by? robiony wa? to mówie ze przez dziada z w?ocka ...o jak od dziadA TO BEDZIE CHODZI?...wiecej na jego temat nie us?ysza?em nie mia?em go okazji pozna? to byl rok bodaj ?e 2003..
Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/

grzebacz
Targa?em junaka ze Szczecinka na lawecie - by? z wózkiem ,oczywi?cie by?y kwity ,ale nr silnika nie zgada? si? -nie przejmowa?em si? tym,jedziemy do?? sprawnie, siedze obok kierowcy - kuzyna ,luzacka atmosfera ?miechy ,?arty ,a? tu nagle kuzyn mówi ,od jaki? 10 kilometrów jedzie za nami ci?gle jaki? niebieski samochód!chwila konsternacji ha ha dobre!!! godzin? wcze?niej mówi? ?e jedzie za nami ci?gle jaki? czarny motorsmoke
ale ja si? ogl?dam a to polonezem policja ! zrobi?o mi si? gor?co!!w Cz?uchowie wyprzedzaj? nas i zatrzymuj?! W samochodzie panika !
Kuzyn zachowuj?c zimn? krew jako tako jeszcze mówi spokojnie ja b?d? mówi? ,wychodzi...
po chwili podchodzi i mówi ?e nie chc? nic tylko dotkn?? ,obejrze?!!!!!
ja by?em blady jak ?ciana ,?adnej umowy ,silnik z innymi numerami..ufffz ty?u kuzynka z ch?opakiem zamurowani -ale napi?cie!!
na szcz??cie policjanty to byli swoi ch?opaki!!!
pomoge junakowcowi,warsztat ,mo?liwy nocleg,

Pstryku78
Panowie a s?yszeli?cie , ?e Junak to Niemiecki.'' Panie Niemcy na takich jezdzili to? dobrze pami?tam panie nie strasz tym ludzi''.

grzebacz
!Mam jeszcze s?siada który z janem mia? styczno?? ,i to ci?gle ! by? kierowc? w skr , nawet by? na wyprawie motocyklowej w Moskwie!
musz? z nim na ten temat porozmawia?!
pomoge junakowcowi,warsztat ,mo?liwy nocleg,

Robert
Mój junak przeciera? tras? rajdu tatrza?skiego. Jecha? przed wy?cigiem ,rozje?d?a? tras? i na ko?cu sprawdza? czy kto? nie zosta? na trasie. W?a?ciciel mówi?, ?e jak przyje?d?a? na ko?cu to jeszcze brawa od publiczno?ci dosta?, która my?la?a, ?e to zawodnik. Po przejazdach motocykl zostawia? w serwisie SFM, który by? z zawodnikami i odbiera? motocykl czy?ciutki, sprawdzony na drugi dzie?. Ten cz?owiek pe?ni? funkcj? "trocinka" w parku narodowym. Raz dosz?o do incydentu. Niemcy chyba na Mz-tkach rozbijali si? po Kasprowym. Trocinek musia? wkroczy? do akcji junakiem. Dopad? ich, zajecha? im drog? i kaza? prowadzi? motocykle na dó?, sam jad?c za nimi. Wcze?niej dosta? reprymend?, ?e dochodzi do takich ekscesów. Kazano mu ich pogoni? cho?by mia? mu si? ten jego motor rozlecie?. By? to jeden z trzech junaków, które przysz?y na Zakopane. Musia? si? zapisa? do PZMot, ?eby móc go kupi?. Teraz stoi u mnie w kiepskim stanie i czeka na nowe ?ycie Smile

CZESIO1958
Co? pi?knego Junak który buszowa? po Kasprowym.
Ciekawe czy s? jakie? fotki z tamtych czasów.

Przejdź do forum:

18,078,501 unikalne wizyty