29 Listopada 2023 13:03
Losowa Fotka
Translator
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Shoutbox
Musisz zalogowaæ siê, aby móc dodaæ wiadomo¶æ.

Mieszko
03.06.2023 05:57
Cze?? Przy ga?niku AMAL 376 przystosowanego do junaka m10 jakie s? specyfikacje Dysza g?ówna i wolnych obrotów ????

Tomek Sz
26.03.2023 09:38
Najpewniej w Mikronku.

Suchy
02.03.2023 14:45
Czy wie kto? gdzie mo?na kupi? wa?ek startera?

adam_r100gs
15.02.2023 19:22
kondzio, ale na takie pytanie to Ci odpowie fachura od szlifów - czy cylinder wyda i na który szlif. A cz??ci jest na rynku zatrz?sienie, tylko niech koledzy polec? producentów i czego unika?.

kondzio
11.02.2023 11:02
witam chcialbym sie dowiedziec planuje remont silnika junak m10 jakies namiary sklepu gdzie moge kupic czesci? na co trzeba zwazyc uwage czy lepiej jest kupic nowy cylinder z tlokiem czy zrobic szli

zdzicho
04.02.2023 07:24
Zale?y z których roczników ramy

zbyszek
29.01.2023 20:07
Witam mam pytanie czy junak rama M7 m10 ró?ni? si? od siebie

Suchy
30.11.2022 19:28
Ma kto? ,,Automobilist?" 11/2018? Pomo?ecie jednym artyku?em?

Archiwum shoutboksa
Language Switcher
Przet³umacz stronê

Zobacz temat
SFM Junak » Ogólny » Różne
 Drukuj temat
Junak w filmach i książkach PRL
mprojekt
no ci odnowiciele tworzą kolejne chińskie junaki w których z junaka zostaje rama, blachy i obudowa silnika, reszta made in china a pozniej sie dziwia ze nie jezdzi i nie hamuje

merh
Co to są ku..a własciwosci jezdne? on chyba nigdy junakiem nie jezdził. Uszy bolą od tego wywiadu.
>:)

mprojekt
Po co ma jeździć oni biorą kasę za odnowienie z założeniem z góry że przecież to nie potrafi jeździć a po kiego chu..a to kiedyś robili to nikt się nie zastanawia. Ja się zastanawiam kto takim matołom oddaje Junaka do zrobienia

micho
Film "Ostatni kurs" z 1963 roku. Milicyjny wywiadowca jeździ na Junaku. Kilkakrotnie pokazany na ekranie.Dźwięk silnika prawdziwy. W tej roli Stanisław Michalski.

jacekniemiec
'' Ja się zastanawiam kto takim matołom oddaje Junaka do zrobienia''
Może to osoby z naszego forum i smutno im teraz trochę po tym oświadczeniu ...
I bardzo im powinno być smutno..

rafi555
mprojekt napisał(a):

Po co ma jeździć oni biorą kasę za odnowienie z założeniem z góry że przecież to nie potrafi jeździć a po kiego chu..a to kiedyś robili to nikt się nie zastanawia. Ja się zastanawiam kto takim matołom oddaje Junaka do zrobienia

każdy junak się psuje niemiłosiernie, ja jeżdżę z plecakiem kluczy i śrub ale czasami też i pcham nie ma znaczenia czy po remoncie czy nie chopper, oryginał i tak się psuje

wracając do tematu dziś o godzinie 10 na kanale stop klatka był film o nauczycielce która zamieszkała na wsi z obcą rodziną, w pewnym momencie przyjechał kochanek nauczycielki na m72 wszystko było by ok gdyby nie wklejony dźwięk junaka, już któryś raz spotykam się z tym w starych filmach

merh
Twoje słowao awaryjnosci to na poważnie?!
>:)

Siostra
"Jarocin. Po co wolność" w pewnym momencie słychać ogłoszenie z głośników:

"oddam żonę z dzieckiem za junaka z koszem"

Grin

rafi555
merh napisał(a):

co ty każdy się psuje jeden kolega taty miał 2 junaki niby WRO złotego m10 i czarnego m10 złoty jeszcze chodził ale czarny jako tako i sypał się w końcu zamienił oba na mz etz 250,były teść taty jednego junaka rozbił kupił mojego i z 2 jednego chciał zrobić ale dał se spokój i oddał ojcu, 2 kolega taty na początku miał WRO ale iskrownik i prądnica padła to dał zapłon bateryjny i alternator, zapychał się gaźnik to przerobił puszkę powietrza i zrobił pierwszego choppera który najlepiej działał nawet nim do pracy dojeżdżał tata też naszego zachoppeżył pchali razem najczęściej: odpinały im się kabelki od instalacji, gaźniki zapychały, zmieniacze były pozacinane, padały kółka od prądnicy się zajeżdżały kopniaki traciły frez, platynki się kurzyły, łańcuchy pękały, jechali nagle junaki gasły, smarowanie też mieli kiepskie i coś co mnie nęka do dziś ODKRĘCAJĄCE SIĘ CZĘŚCI OD WIBRACJI
Edytowane przez rafi555 dnia 15.02.2017 14:44

Czarek
merh napisał(a):

Też się tak zastanawiałem, może zmień mechanika :-)))))))

Czarek.

http://czarekmotocykle.republika.pl/
geosmol
Na pewno zmień mechanika Smile
Junak M-10 '62 z wózkiem bocznymGrin
Junak M-10 '63
WFM M-06 '62

Zibi59
Siostra napisał(a):

Grin

Musiała być z niej niezła zołza zakręt
JUNAK + pelny bak= WOLNOŚĆ
jazda

axlrose
rafi555 napisał(a):

mprojekt napisał(a):

każdy junak się psuje niemiłosiernie, ja jeżdżę z plecakiem kluczy i śrub ale czasami też i pcham nie ma znaczenia czy po remoncie czy nie chopper, oryginał i tak się psuje

wracając do tematu dziś o godzinie 10 na kanale stop klatka był film o nauczycielce która zamieszkała na wsi z obcą rodziną, w pewnym momencie przyjechał kochanek nauczycielki na m72 wszystko było by ok gdyby nie wklejony dźwięk junaka, już któryś raz spotykam się z tym w starych filmach

Cześć.
Kolego Rafi,jesteś chyba masochistą,skoro inwestujesz czas i kasę w swoje junakopodobne czoperki.Daj sobie lepiej z tym spokój,kup japońca i będziesz śmigał bez plecaka z częściami.Większość użytkowników forum kocha swoje Junaki,a one dobrze prowadzone wspaniale się odwdzięczają (wide K54,czy PiotrC).
Pozdrawiam,i proszÄ™,pisz czytelniej,bo bardzo trudno siÄ™ czyta Twoje posty.
Ach,ten film to zapewne "Konopielka",ze wspaniałą rolą Krzysztofa Majchrzaka.Wątpię,czy w tamtym czasie wklejano dźwięk innego motocykla.
Edytowane przez axlrose dnia 15.02.2017 18:41

Michal
To powinien być Junak, bo przecież robi bach bach bach - w książce stoi jak byk: Zawurczało na drodze, wylatuje ja ze stodoły: motocykiel bach, bach, bach jedzie, siny dymek wypuszcza, siedzo na nim jakieś dwóch w beretkach, za nimi dzieci czeredo cwałujo! Staneli koło Dunaja: zleźli z maszyny, jakieś skrzynki odczepiajo, wkoło nich zbierajo sie mężczyzny. I ja lece.

Smile
Michał
M-10 1961

axlrose
Cześć.
Książkę Redlińskiego czytałem,i to nie raz,mam ją w swojej bibliotece.Film też jest super,to taka ekranizacja jaką lubię-maksymalnie wierna oryginałowi."Wariacje na temat"pierwowzoru nie zawsze mi odpowiadają.
No,ale wszystko kwestia gustu.
Pozdrawiam,bam,bam,bam.

Vicia
Siostra napisał(a):

Grin

ja słyszałem znowóż inaczej:

Zamienie Babe w ciąży na iża z koszem" takie ot ogłoszenieGrin
Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/

Michal

Zamienie Babe w ciąży na iża z koszem" takie ot ogłoszenieGrin

Nie wiem co lepsze Grin

A wracając do Konopielki, oprócz książki i filmu mam jeszcze nagranie (tera to się nazywa ałdiobuk), czyta Wojciech Siemion - wg mnie mistrzostwo.
Michał
M-10 1961

mprojekt
Rafi daj komuś ten silnik do poskładania jak Pan Bóg przykazuje, sam widzisz że chłopaki śmigają i im się nie psuje na potęge, więc coś masz nie halo

rafi555
ale wtedy stracę całą przyjemność z naprawianiaSad (i kasę-liczy się TYLKO junak)

Krzysztof54
rafi555 napisał(a):

co ty każdy się psuje jeden kolega taty miał 2 junaki niby WRO złotego m10 i czarnego m10 złoty jeszcze chodził ale czarny jako tako i sypał się w końcu zamienił oba na mz etz 250,były teść taty jednego junaka rozbił kupił mojego i z 2 jednego chciał zrobić ale dał se spokój i oddał ojcu, 2 kolega taty na początku miał WRO ale iskrownik i prądnica padła to dał zapłon bateryjny i alternator, zapychał się gaźnik to przerobił puszkę powietrza i zrobił pierwszego choppera który najlepiej działał nawet nim do pracy dojeżdżał tata też naszego zachoppeżył pchali razem najczęściej: odpinały im się kabelki od instalacji, gaźniki zapychały, zmieniacze były pozacinane, padały kółka od prądnicy się zajeżdżały kopniaki traciły frez, platynki się kurzyły, łańcuchy pękały, jechali nagle junaki gasły, smarowanie też mieli kiepskie i coś co mnie nęka do dziś ODKRĘCAJĄCE SIĘ CZĘŚCI OD WIBRACJI

Kamrat.
Jeśli to co powyżej mówisz dla jaj to GrinGrinGrin
Ale jeśli poważnie, to meldujesz się na Księżycu w tempie kosmicznym na prostowanie kręgosłupa i resocjalizację !!!
K54
K54
Warszawa, warstacik, części, holowanie Smile

www.yalo.eu
Przejd¼ do forum:

18,919,939 unikalne wizyty