Zobacz temat
Współczesne części pasujące do Junaka
|
|
Roland |
Dodany dnia 27.07.2013 17:28
|
![]() Administrator Postów: 590 Data rejestracji: 13.01.2010 |
Myślę, że warto zrobić zestawienie współcześnie produkowanych części od różnych maszyn, urządzeń, pasujących do Junaka. Nie ma specjalnie czym się chwalić, ale podczas ostatniej wycieczki zgubiłem.....korek od baku paliwa... W sumie jest to tak absurdalne, że aż nie mieści się w głowie ![]() Byliśmy z Zibimecem daleko od domu w drodze do Gdańska. Przed Kościerzyną zaskoczyłem, że nie ma korka.... Poszukiwania na odcinku kilku km nic nie dały. Wykonaliśmy szybki telefon do Edka z Wolina - oddelegowanego od jakiegoś czasu do Kościerzyny. No i nasz ex Wyspiarz, obecnie nowiutki Kaszeb polecił pojechać do najbliższej Agromy, co uczyniliśmy ![]() Korek od ciągnika C 360 idealnie pasuje do baku Junaka. W zasadzie ma prawie identyczny wygląd, tylko jest cały czarny, kosztuje 7 zł. W ogóle w Agromie jest więcej junaczych części. Można tam kupić nakrętkę 30 na tylna ośkę koła - też chyba od ciągnika. Takich elementów jest dużo więcej. Jak ktoś coś wie, proszę pisać. Potem zbiorczo to damy do jakiejś tabeli. Edytowane przez Roland dnia 27.07.2013 17:44 |
|
|
zelmot |
Dodany dnia 27.07.2013 18:42
|
![]() U¿ytkownik Postów: 511 Data rejestracji: 15.01.2013 |
No to prawdopodonie pasuje odblysnik kombajnu bizon do junaczek lampy. |
|
|
marcin81 |
Dodany dnia 27.07.2013 19:11
|
![]() U¿ytkownik Postów: 54 Data rejestracji: 09.11.2012 |
Ja w agromie kupywalem spinki do lancucha napedowego,niektore łozyska,zimeringi,żarówki i takze śruby i nakretki. |
|
|
Tomek Sz |
Dodany dnia 27.07.2013 20:38
|
![]() U¿ytkownik Postów: 1576 Data rejestracji: 01.04.2012 |
Ogólnie w sklepach z częściami rolniczymi dużo można dobrać, np. śruby magistrali olejowej w głowicy(w ocynku), żarówka S4(lub BA20), linka licznika, więcej nie pamiętam. |
|
|
Janek Z |
Dodany dnia 27.07.2013 23:36
|
![]() U¿ytkownik Postów: 457 Data rejestracji: 18.01.2011 |
Kompletna linka z pancerzem, czy tylko sam "drut"? |
|
|
Vicia |
Dodany dnia 27.07.2013 23:39
|
![]() U¿ytkownik Postów: 1056 Data rejestracji: 11.04.2012 |
i zawory takze ,
Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/
|
|
|
grzebacz |
Dodany dnia 27.07.2013 23:46
|
![]() U¿ytkownik Postów: 432 Data rejestracji: 23.07.2012 |
mnóstwo części!!!!!w tym podkładki dystansowe łożyska simeringi typy rodzaje do wyboru,oringi u mnie w mieście jest sklep ROLNICZY całe szczęście bo ceny części np oferowanych w sieci powalają.
pomoge junakowcowi,warsztat ,możliwy nocleg,
|
|
|
Junaktemple |
Dodany dnia 27.07.2013 23:53
|
![]() Administrator Postów: 4831 Data rejestracji: 10.06.2012 |
Plugi, brony, kultywatory, rozrzutniki obornika, gnojowozy, etc Dla wersji rolniczych. Junaktemple |
|
|
zelmot |
Dodany dnia 28.07.2013 11:25
|
![]() U¿ytkownik Postów: 511 Data rejestracji: 15.01.2013 |
KiedyÅ› jadÄ… junakiem zatrzymalem sie w wiosce, junak przyciagnol pary rolnikow ktorzy wpominali dawne dzieje, podczas bzdur jakie slyszalem o oraniu junakiem , .... ktoÅ› powiedzial ze popychacze sa takie jak w ruskim ciagniku.czy to prawda niewiem. |
|
|
Tomek Sz |
Dodany dnia 28.07.2013 11:31
|
![]() U¿ytkownik Postów: 1576 Data rejestracji: 01.04.2012 |
Komletna linka. Tylko nie pamiętam do czego, kilka lat temu poszedłem ze starą i dobrali mi nową. |
|
|
Vicia |
Dodany dnia 29.07.2013 00:19
|
zelmot napisał(a): Kiedyś jadą junakiem zatrzymalem sie w wiosce, junak przyciagnol pary rolnikow ktorzy wpominali dawne dzieje, podczas bzdur jakie slyszalem o oraniu junakiem , .... ktoś powiedzial ze popychacze sa takie jak w ruskim ciagniku.czy to prawda niewiem. hehe jak u mnie zawór jeden jest od ciagnika to czemu by nie mialy by byc popychacze??a oraniem pola junakiem powiem ze kazda plotka zawiera ziarenko prawdy cos w tym musi byc.czy w innej epoce junak zastapil by ursusa czy zetora???jak by wygladała treka schlepper z logiem JUNAK na masce ![]() ![]() Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/
|
|
|
Junaktemple |
Dodany dnia 29.07.2013 00:39
|
![]() Administrator Postów: 4831 Data rejestracji: 10.06.2012 |
Vicia napisał(a): zelmot napisał(a): Kiedyś jadą junakiem zatrzymalem sie w wiosce, junak przyciagnol pary rolnikow ktorzy wpominali dawne dzieje, podczas bzdur jakie slyszalem o oraniu junakiem , .... ktoś powiedzial ze popychacze sa takie jak w ruskim ciagniku.czy to prawda niewiem. hehe jak u mnie zawór jeden jest od ciagnika to czemu by nie mialy by byc popychacze??a oraniem pola junakiem powiem ze kazda plotka zawiera ziarenko prawdy cos w tym musi byc.czy w innej epoce junak zastapil by ursusa czy zetora???jak by wygladała treka schlepper z logiem JUNAK na masce ![]() ![]() Vicia uswiadom mnie prosze jaka jest masa takiego zaworu (zapisze sobie) od ciagnika bo to ze inne parametry sa rozne od oryginalu to wiem... I jeszcze nawet jesli popychacze pasuja od jakiegos tam ciagnika to nie wiem czy jest to taka budujaca wiadomosc. Raczej nie... Junaktemple |
|
|
Damian |
Dodany dnia 29.07.2013 08:20
|
![]() U¿ytkownik Postów: 1754 Data rejestracji: 28.12.2011 |
Zawór zaworowi nie równy! Przed montażem radzę sprawdzić czy zawór wydechowy jest przyciągany przez magnes jeśli tak to zdecydowanie odradzam montaż takiego zaworu!!! A dlaczego to odsyłam z pytaniem do Kolegi Krzysztofa 54 ![]() Damian |
|
|
Vicia |
Dodany dnia 29.07.2013 18:00
|
Junaktemple napisał(a): Vicia napisał(a): zelmot napisał(a): Kiedyś jadą junakiem zatrzymalem sie w wiosce, junak przyciagnol pary rolnikow ktorzy wpominali dawne dzieje, podczas bzdur jakie slyszalem o oraniu junakiem , .... ktoś powiedzial ze popychacze sa takie jak w ruskim ciagniku.czy to prawda niewiem. hehe jak u mnie zawór jeden jest od ciagnika to czemu by nie mialy by byc popychacze??a oraniem pola junakiem powiem ze kazda plotka zawiera ziarenko prawdy cos w tym musi byc.czy w innej epoce junak zastapil by ursusa czy zetora???jak by wygladała treka schlepper z logiem JUNAK na masce ![]() ![]() Vicia uswiadom mnie prosze jaka jest masa takiego zaworu (zapisze sobie) od ciagnika bo to ze inne parametry sa rozne od oryginalu to wiem... I jeszcze nawet jesli popychacze pasuja od jakiegos tam ciagnika to nie wiem czy jest to taka budujaca wiadomosc. Raczej nie... Junaktemple Szanowny kolego Junaktemple jesli bede rozbierał.a za niedługim czasie napewno głowice to specjalnie zważe i przekaże bys sobie w kajecie zakonotował ile waży taki zawór od ciągnika russland productionss.Niema problemu jesli na tym chodzi i mi sie do tej pory nic nie urwalo to chyba jest dobrze na moje szczescie. Ja tu z nikim nie chce sie wyklócać co jest dobre a co złe moim zdaniem najwazn iejsze ze chodzi jak sie popsuje to dopiero bedziemy myslec dalej a tak to poco sobie glowe psuć. Pozdrawiam Junak its"maj lajf" ![]() Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/
|
|
|
merh |
Dodany dnia 29.07.2013 19:08
|
![]() U¿ytkownik Postów: 2134 Data rejestracji: 08.07.2010 |
Jak rolniczo,to ja powiem po raz kolejny- włacznik stopu jest od T-25,tak samo jak prefabrykat prowadnicy,a także mozliwy nadwymiar,jednak jedynie z żeliwa. W dawnych czasach "wszędobraków" ojciec robił czop wału z sworznia tłokowego od ciagnika,bodajże ursusa. Na dobre kilkanaście tysiecy starczyło. Teraz jednak brakłoby mi odwagi. Połączony z 29.07.2013 22:15: byłbym zapomniał o czesciach,ktore leżą przede mną i kosztowały 6zł. od fiata 126p. http://img11.tabl...towice.jpg Edytowane przez merh dnia 29.07.2013 22:15 ![]() |
|
|
seba |
Dodany dnia 29.07.2013 22:33
|
![]() U¿ytkownik Postów: 993 Data rejestracji: 10.01.2010 |
Damian napisał(a): Zawór zaworowi nie równy! Przed montażem radzę sprawdzić czy zawór wydechowy jest przyciągany przez magnes jeśli tak to zdecydowanie odradzam montaż takiego zaworu!!! Damian Swego czasu okoliczny zakład robił głowice na "zaworach od żuka " , okazało sie że na wydech wedrował ssący od zuka .A ssący z czegoś tam , cena była za to bardzo atrakcyjna . |
|
|
Damian |
Dodany dnia 30.07.2013 00:14
|
powiem krótko, Krzych 54 wracał spod wrocławia na przyczepce bo mu się grzybek w tłoczka wbił.....a zawór był właśnie ze ssącego zrobiony.......Krzych też nie wierzył że nie powinno się tak robić ![]() Ja nie mówię że zawory dobre to te co majątek kosztują, można mieć tanie i dobre zawory tylko trzeba wiedzieć czego od nich oczekiwać a nie brać pierwsze lepsze. Damian |
|
|
Krzysztof54 |
Dodany dnia 30.07.2013 07:50
|
![]() U¿ytkownik Postów: 1608 Data rejestracji: 19.02.2010 |
Damian napisał(a): powiem krótko, Krzych 54 wracał spod wrocławia na przyczepce bo mu się grzybek w tłoczka wbił.....a zawór był właśnie ze ssącego zrobiony.......Krzych też nie wierzył że nie powinno się tak robić ![]() Damian Witka. Prawdę Damian rzecze, zawór był ssący na wydechu. Od czego ? Nie wiem, bo taką głowicę nalazłem w szpejkach i sprawdziłem tylko czy zawory trzymają - w pewnych przypadkach jestem minimalistą ![]() U mnie ta głowica przelatała ponad 20 tysi zanim zawór klęknął. Za to naprawa głowicy ograniczyła się do przewiercenia prowadnicy z 9 na 9,5 mm i wsadzenia innej używki, ale "nie magnetycznej" ![]() Przelatane następne 5 tysi i na razie działa ![]() Pozdr K54
Warszawa, warstacik, części, holowanie ![]() |
|
|
kriskr |
Dodany dnia 30.07.2013 11:57
|
![]() U¿ytkownik Postów: 467 Data rejestracji: 11.07.2012 |
Tomek Sz napisał(a): Ogólnie w sklepach z częściami rolniczymi dużo można dobrać, np. śruby magistrali olejowej w głowicy(w ocynku) Raczej kompletna bzdura, a dlaczego? Sprobuj sobie sam odpowiedziec biorac obydwie do reki ![]() ![]() kkr
nulla dies sine linea |
|
|
Damian |
Dodany dnia 30.07.2013 12:46
|
w pewnych przypadkach jestem minimalistą ![]() K54 Pozdr[/quote] To tak jak ja ![]() ![]() Ważne żeby wiedzieć czego oczekiwać od części i jak sprawdzać ich jakość. Damian |
|
Przejd¼ do forum: |