29 Listopada 2023 13:27
Losowa Fotka
Translator
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Shoutbox
Musisz zalogowaæ siê, aby móc dodaæ wiadomo¶æ.

Mieszko
03.06.2023 05:57
Cze?? Przy ga?niku AMAL 376 przystosowanego do junaka m10 jakie s? specyfikacje Dysza g?ówna i wolnych obrotów ????

Tomek Sz
26.03.2023 09:38
Najpewniej w Mikronku.

Suchy
02.03.2023 14:45
Czy wie kto? gdzie mo?na kupi? wa?ek startera?

adam_r100gs
15.02.2023 19:22
kondzio, ale na takie pytanie to Ci odpowie fachura od szlifów - czy cylinder wyda i na który szlif. A cz??ci jest na rynku zatrz?sienie, tylko niech koledzy polec? producentów i czego unika?.

kondzio
11.02.2023 11:02
witam chcialbym sie dowiedziec planuje remont silnika junak m10 jakies namiary sklepu gdzie moge kupic czesci? na co trzeba zwazyc uwage czy lepiej jest kupic nowy cylinder z tlokiem czy zrobic szli

zdzicho
04.02.2023 07:24
Zale?y z których roczników ramy

zbyszek
29.01.2023 20:07
Witam mam pytanie czy junak rama M7 m10 ró?ni? si? od siebie

Suchy
30.11.2022 19:28
Ma kto? ,,Automobilist?" 11/2018? Pomo?ecie jednym artyku?em?

Archiwum shoutboksa
Language Switcher
Przet³umacz stronê

Zobacz temat
SFM Junak » Ogólny » Różne
 Drukuj temat
Współczesne części pasujące do Junaka
Roland
Myślę, że warto zrobić zestawienie współcześnie produkowanych części od różnych maszyn, urządzeń, pasujących do Junaka.

Nie ma specjalnie czym się chwalić, ale podczas ostatniej wycieczki zgubiłem.....korek od baku paliwa...
W sumie jest to tak absurdalne, że aż nie mieści się w głowie Shock

Byliśmy z Zibimecem daleko od domu w drodze do Gdańska. Przed Kościerzyną zaskoczyłem, że nie ma korka....
Poszukiwania na odcinku kilku km nic nie dały. Wykonaliśmy szybki telefon do Edka z Wolina - oddelegowanego od jakiegoś czasu do Kościerzyny. No i nasz ex Wyspiarz, obecnie nowiutki Kaszeb polecił pojechać do najbliższej Agromy, co uczyniliśmy Grin
Korek od ciągnika C 360 idealnie pasuje do baku Junaka. W zasadzie ma prawie identyczny wygląd, tylko jest cały czarny, kosztuje 7 zł.
W ogóle w Agromie jest więcej junaczych części. Można tam kupić nakrętkę 30 na tylna ośkę koła - też chyba od ciągnika.

Takich elementów jest dużo więcej.

Jak ktoś coś wie, proszę pisać. Potem zbiorczo to damy do jakiejś tabeli.
Edytowane przez Roland dnia 27.07.2013 17:44

zelmot
No to prawdopodonie pasuje odblysnik kombajnu bizon do junaczek lampy.

marcin81
Ja w agromie kupywalem spinki do lancucha napedowego,niektore łozyska,zimeringi,żarówki i takze śruby i nakretki.

Tomek Sz
Ogólnie w sklepach z częściami rolniczymi dużo można dobrać, np. śruby magistrali olejowej w głowicy(w ocynku), żarówka S4(lub BA20), linka licznika, więcej nie pamiętam.

Janek Z
Kompletna linka z pancerzem, czy tylko sam "drut"?

Vicia
i zawory takze ,
Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/

grzebacz
mnóstwo części!!!!!w tym podkładki dystansowe łożyska simeringi typy rodzaje do wyboru,oringi u mnie w mieście jest sklep ROLNICZY całe szczęście bo ceny części np oferowanych w sieci powalają.
pomoge junakowcowi,warsztat ,możliwy nocleg,

Junaktemple
Vicia napisał(a):

i zawory takze ,

Plugi, brony, kultywatory, rozrzutniki obornika, gnojowozy, etc
Dla wersji rolniczych.
Junaktemple

zelmot
KiedyÅ› jadÄ… junakiem zatrzymalem sie w wiosce, junak przyciagnol pary rolnikow ktorzy wpominali dawne dzieje, podczas bzdur jakie slyszalem o oraniu junakiem , .... ktoÅ› powiedzial ze popychacze sa takie jak w ruskim ciagniku.czy to prawda niewiem.

Tomek Sz
Janek Z napisał(a):

Kompletna linka z pancerzem, czy tylko sam "drut"?

Komletna linka. Tylko nie pamiętam do czego, kilka lat temu poszedłem ze starą i dobrali mi nową.

Vicia
zelmot napisał(a):

KiedyÅ› jadÄ… junakiem zatrzymalem sie w wiosce, junak przyciagnol pary rolnikow ktorzy wpominali dawne dzieje, podczas bzdur jakie slyszalem o oraniu junakiem , .... ktoÅ› powiedzial ze popychacze sa takie jak w ruskim ciagniku.czy to prawda niewiem.

hehe jak u mnie zawór jeden jest od ciagnika to czemu by nie mialy by byc popychacze??a oraniem pola junakiem powiem ze kazda plotka zawiera ziarenko prawdy cos w tym musi byc.czy w innej epoce junak zastapil by ursusa czy zetora???jak by wygladała treka schlepper z logiem JUNAK na masceGrinzdzi
Junak M10,Jawa TS 350,SHL M11,WFM M06,WSK 125,Panonia Tlf 250,VWgolf I cabrio 79"/

Junaktemple
Vicia napisał(a):

zelmot napisał(a):

hehe jak u mnie zawór jeden jest od ciagnika to czemu by nie mialy by byc popychacze??a oraniem pola junakiem powiem ze kazda plotka zawiera ziarenko prawdy cos w tym musi byc.czy w innej epoce junak zastapil by ursusa czy zetora???jak by wygladała treka schlepper z logiem JUNAK na masceGrinzdzi

Vicia uswiadom mnie prosze jaka jest masa takiego zaworu (zapisze sobie) od ciagnika bo to ze inne parametry sa rozne od oryginalu to wiem...
I jeszcze nawet jesli popychacze pasuja od jakiegos tam ciagnika to nie wiem czy jest to taka budujaca wiadomosc.
Raczej nie...
Junaktemple

Damian
Zawór zaworowi nie równy!
Przed montażem radzę sprawdzić czy zawór wydechowy jest przyciągany przez magnes jeśli tak to zdecydowanie odradzam montaż takiego zaworu!!!

A dlaczego to odsyłam z pytaniem do Kolegi Krzysztofa 54 Smile

Damian

Vicia
Junaktemple napisał(a):

Vicia napisał(a):

zelmot napisał(a):

Vicia uswiadom mnie prosze jaka jest masa takiego zaworu (zapisze sobie) od ciagnika bo to ze inne parametry sa rozne od oryginalu to wiem...
I jeszcze nawet jesli popychacze pasuja od jakiegos tam ciagnika to nie wiem czy jest to taka budujaca wiadomosc.
Raczej nie...
Junaktemple

Szanowny kolego Junaktemple jesli bede rozbierał.a za niedługim czasie napewno głowice to specjalnie zważe i przekaże bys sobie w kajecie zakonotował ile waży taki zawór od ciągnika russland productionss.Niema problemu jesli na tym chodzi i mi sie do tej pory nic nie urwalo to chyba jest dobrze na moje szczescie.
Ja tu z nikim nie chce sie wyklócać co jest dobre a co złe moim zdaniem najwazn iejsze ze chodzi jak sie popsuje to dopiero bedziemy myslec dalej a tak to poco sobie glowe psuć. Pozdrawiam

Junak its"maj lajf"jazda

merh
Jak rolniczo,to ja powiem po raz kolejny- włacznik stopu jest od T-25,tak samo jak prefabrykat prowadnicy,a także mozliwy nadwymiar,jednak jedynie z żeliwa. W dawnych czasach "wszędobraków" ojciec robił czop wału z sworznia tłokowego od ciagnika,bodajże ursusa. Na dobre kilkanaście tysiecy starczyło. Teraz jednak brakłoby mi odwagi.

Połączony z 29.07.2013 22:15:
byłbym zapomniał o czesciach,ktore leżą przede mną i kosztowały 6zł. od fiata 126p.
http://img11.tabl...towice.jpg
Edytowane przez merh dnia 29.07.2013 22:15
>:)

seba
Damian napisał(a):

Zawór zaworowi nie równy!
Przed montażem radzę sprawdzić czy zawór wydechowy jest przyciągany przez magnes jeśli tak to zdecydowanie odradzam montaż takiego zaworu!!!

Damian

Swego czasu okoliczny zakład robił głowice na "zaworach od żuka " , okazało sie że na wydech wedrował ssący od zuka .A ssący z czegoś tam , cena była za to bardzo atrakcyjna .
Dołącz do grupy Junak assistance - pomoc na trasie http://sfm-junak....ontact.php
sfm-junak.pl/images/elephant-on-trampolinee18079.gif

Damian
powiem krótko, Krzych 54 wracał spod wrocławia na przyczepce bo mu się grzybek w tłoczka wbił.....a zawór był właśnie ze ssącego zrobiony.......Krzych też nie wierzył że nie powinno się tak robić Smile

Ja nie mówię że zawory dobre to te co majątek kosztują, można mieć tanie i dobre zawory tylko trzeba wiedzieć czego od nich oczekiwać a nie brać pierwsze lepsze.

Damian

Krzysztof54
Damian napisał(a):
powiem krótko, Krzych 54 wracał spod wrocławia na przyczepce bo mu się grzybek w tłoczka wbił.....a zawór był właśnie ze ssącego zrobiony.......Krzych też nie wierzył że nie powinno się tak robić Smile
Damian

Witka.
Prawdę Damian rzecze, zawór był ssący na wydechu. Od czego ? Nie wiem, bo taką głowicę nalazłem w szpejkach i sprawdziłem tylko czy zawory trzymają - w pewnych przypadkach jestem minimalistą Grin
U mnie ta głowica przelatała ponad 20 tysi zanim zawór klęknął. Za to naprawa głowicy ograniczyła się do przewiercenia prowadnicy z 9 na 9,5 mm i wsadzenia innej używki, ale "nie magnetycznej" Grin
Przelatane następne 5 tysi i na razie działa Wink
Pozdr
K54
Warszawa, warstacik, części, holowanie Smile

www.yalo.eu
kriskr
Tomek Sz napisał(a):

Ogólnie w sklepach z częściami rolniczymi dużo można dobrać, np. śruby magistrali olejowej w głowicy(w ocynku)

Raczej kompletna bzdura, a dlaczego? Sprobuj sobie sam odpowiedziec biorac obydwie do reki Smile tylko sie przyjzyj dobrze junaczym Smile
kkr

nulla dies sine linea

Damian
w pewnych przypadkach jestem minimalistÄ… Grin
K54
Pozdr[/quote]

To tak jak ja Smile tylko pewne minimalności są jak podcieranie d... szkłem i wychodzi maksymalnie a nie minimalnie Smile

Ważne żeby wiedzieć czego oczekiwać od części i jak sprawdzać ich jakość.

Damian

Przejd¼ do forum:

18,919,968 unikalne wizyty